Hlavní obsah

Labouristé se omluvili těm, kteří upozornili na antisemitismus ve straně

Foto: Profimedia.cz

Šéf Labouristické strany Keir Starmer.

Reklama

Labouristická strana prochází obrozením. Poté, co se do jejího čela na jaře dostal Keir Starmer, se politické uskupení snaží oprostit od zlé krve minulosti.

Článek

Důkazem toho bylo středeční stání u londýnského Vrchního soudu, kam se strana dostala kvůli žalobě ze strany sedmi whistleblowerů.

Bývalí zaměstnanci si loni v dokumentu BBC o Labour Party stěžovali na to, že strana není s to vyřešit antisemitské projevy uvnitř uskupení. To je za to zkritizovalo a snažilo se je zdiskreditovat.

Časy se ale mění. Labouristická strana se u Vrchního soudu podle britských médií „bezvýhradně“ omluvila s tím, že její komentáře na adresu whistleblowerů byly „nepravdivé a pomlouvačné“. Navíc strana souhlasila s tím, že sedmičce poškozených vyplatí odškodné za „značné škody“, které jim způsobila.

Po odvysílání dokumentu s názvem „Je Labouristická strana antisemitská?“ vydali labouristé tiskovou zprávu, v níž o whistleblowerech řekli, že si „přihráli vlastní polívčičku“. A to jak osobní, tak i politickou. A že šlo jen o „nespokojené bývalé zaměstnance“.

Katherine Buckinghamová, Michael Creighton, Samuel Matthews, Daniel Hogan, Louise Withers Greenová, Martha Robinsonová a Benjamin Westerman tehdy projevili obavy, že labouristé nejsou dostatečně zavázáni řádně vyšetřit antisemitismus uvnitř strany.

Řada bývalých straníků také podle BBC uvedla, že vysoce postavení politici blízcí vedení v té době zasahovali do procesu řešení stížností na antisemitismus. A že po nástupu Jeremyho Corbyna do čela strany počet stížností vzrostl.

„Tohle je jen začátek“

„Labouristická strana uznává, že tato tvrzení týkající se žalobců jsou nepravdivá, odvolává je a bere zpět a zavazuje se, že se nebudou opakovat. Labour Party je tu dnes, aby věc veřejně uvedla na pravou míru a omluvila se žalobcům za úzkosti a zostuzení, které jim způsobila,“ uvedl právní zástupce labouristů Mark Henderson.

Strana se omluvila i novináři Johnu Wareovi, autorovi skoro hodinového vhledu do jejího fungování na BBC. Labour Party ho dříve falešně obvinila z „úmyslné a škodlivé dezinterpretace, která měla za účel uvést veřejnost v omyl“.

„Tohle je jen začátek,“ uvedl podle deníku The Telegraph advokát žalobců Mark Lewis. „Podnikáme kroky proti těm, kteří tyto urážky na cti opakují, a podnikneme je i v budoucnu proti těm, kteří se k tomu uchýlí. Čestný názor musí být založený na faktech. Bohužel je příliš mnoho těch, kteří se s kontrolou informací netrápí, když nejdou ruku v ruce s jejich pohledem na svět,“ dodal Lewis.

Labourista a stínový generální prokurátor, Lord Charles Falconer, středeční dění u Vrchního soudu označil za konec éry, kdy Labouristická strana obviňovala whistleblowery z toho, že se chovají nečestně. „A jsem neskutečně rád, že jsme to ukončili,“ uvedl podle Telegraphu.

Ve vyjádření labouristů stojí, že antisemitismus považují za „skvrnu“ na pověsti Labour Party, která způsobila nepřijatelné a nepředstavitelné množství smutku a úzkosti židovské komunitě i členům personálu.

„Pod vedením Keira Starmera a Angely Raynerové jsme proti antisemitismu v Labouristické straně odhodláni bojovat. Pokud si chceme znovu získat důvěru židovské komunity, musíme to dokázat i změnou vedení,“ píše se v oficiálním vyjádření.

Foto: Profimedia.cz

Keir Starmer.

Tento krok ocenili podle Telegraphu někteří vysoce postavení členové strany židovského vyznání. Například bývalé členky britského parlamentu Ruth Smeethová a Luciana Bergerová. Ta ze strany kvůli antisemitským útokům vystoupila.

„Ti whistlebloweři byli tak stateční – bezvýhradnou omluvu, která se jim dnes dostala, vítám. A nepodceňuji osobní ani pracovní cenu, kterou za to ve svých životech zaplatili,“ napsala na Twitter Bergerová.

Smeethová doplnila, že na takový krok dlouho čekala. Ocenila odvahu a „inspirativní sílu“ stěžovatelů. „Byli vytrvale napadáni jen proto, že byli upřímní,“ napsala v tweetu. V dalším, k němuž připojila i fotku whistleblowerů, napsala prostý popisek: „Hrdinové.“

Sedmapadesátiletý Starmer, který se do čela Labour Party dostal v dubnu tohoto roku a její otěže převzal po vyhraněnějším Jeremym Corbynovi, skutečně na změnách uvnitř strany pracuje. Nic jiného mu ani nezbývá, v posledních několika volbách labouristé zrovna neexcelovali.

Před několika týdny Starmer propustil ze svého politického týmu vysoce postavenou členku politické formace, stínovou ministryni odpovědnou za otázky vzdělání Rebbecu Longovou-Baileyovou. A to kvůli tomu, že na sociálních sítích sdílela obsah s antisemitskou konspirační teorií.

Longová-Baileyová, která byla dlouholetou spojenkyní bývalého lídra Jeremyho Corbyna, řekla, že sdílením článku na Twitteru neřekla, že se s celým textem ztotožňuje. Uvedla také, že vydala objasnění, se kterým strana souhlasila.

Reklama

Doporučované