Hlavní obsah

Labská cyklostezka v Ústeckém kraji bude letos dokončena

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na severu Čech se staví poslední dva úseky Labské stezky, která měří od hranic s Německem po hranice se Středočeským krajem 96 kilometrů.

Článek

„Na podzim bude vše hotové, některými částmi projedou cyklisté už v létě,“ informovala Magdalena Fraňková z krajského úřadu Ústeckého kraje. Oblíbenost trasy každoročně stoupá, místní politici i podnikatelé věří, že cyklisté pomohou ekonomice.

Stavbaři pracují na Litoměřicku na trase Třeboutice-Křešice-Nučnice a Račice-Hněvice. Cena, která vyplynula z veřejné soutěže, je 45,2 milionu a 28,4 milionu korun. Náklady se mohou zvýšit v souvislosti s nestabilním terénem, kterým stezka vede. Na stavby získal Ústecký kraj evropskou a státní dotaci.

„Labská stezka je jedním z nejlepších turistických produktů v Ústeckém kraji, o čemž svědčí i řada místních a zahraničních ocenění,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Zdeněk Matouš. Podle něj může být nyní lákadlem pro všechny hosty z celé republiky, protože nabízí možnost pohybu na čerstvém vzduchu v příjemném a rozmanitém prostředí se stále rostoucí nabídkou gastronomie a dalších služeb a zážitků. Především o víkendech je už nyní na stezce rušno, zahrádky otevřela řada restaurací podél Labe.

Ústecký kraj do výstavby Labské stezky investoval přes 400 milionů korun, jednotlivé úseky spolufinancoval z dotací z ROP Severozápad, IROP a Státního fondu dopravní infrastruktury. Ekonomický přínos cyklostezky pro region na základě loňského průzkumu odborníci spočítali zhruba na 60 milionů korun za sezonu, přičemž může dál růst. V současné době se podle Matouše právě cykloturistika může stát motorem místního cestovního ruchu.

Reklama

Doporučované