Hlavní obsah

Laco Deczi o balkánské hudbě, jugoslávské válce i dnešních komunistech

Laco Deczi v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: dan sywala

 

Reklama

Brilantní hra na trumpetu i svérázná mluva. To jsou jen některé z mnoha atributů osobnosti Laca Decziho, který ve svých jednaosmdesáti letech poskytuje víc rozhovorů než kdykoliv v kariéře. I proto bylo potřeba zvolit trochu jiná témata.

Článek

V Balbínově poetické hospůdce jsme řešili unikátnost balkánských trumpetistů, absurdity jugoslávské války, interpretaci nadávek nebo drzost komunistů.

Nicméně bylo zde i několik pasáží, které se do videoreportáže nedostaly. Například během magisterských studií marketingu v Barceloně několik let zpátky jsem měl hodně sentimentální období a prohrabával jsem se proto českou kinematografií a hledal pro mě do té doby neobjevené kusy. Mezi nimi byla i kultovní Kalamita, kde si Laco zahrál.

„Začalo to velice jednoduše, protože mě Věra Chytilová oslovila. Byl to takový zlatý človíček, který se ale nikdy nesmál. Bezvadná. Originál. Přišla a řekla: Ty, potřebovala bych nějakou muziku do toho filmu. Obhlédla si mě a zeptala se zároveň, jestli bych si v tom nechtěl zahrát hajzlboňáka. Souhlasil jsem a nafasoval uniformu, která ale byla úplně nová. Proto řekla: Ty, ono se to bude točit až za dva měsíce. Jestli můžeš, choď v ní pořád, aby se ošoupala. Tak to víš, já v tom chodil všude. To byla úžasná sranda. Zkoušel jsem v tom i balit nějakou buchtu, ale poslala mě do p…e. Pak jsme to natočili a ona do toho napasovala hudbu. Od té doby jsme byli s Věrou velcí kamarádi.“

Laca Decziho můžete potkat naživo na aktuálním turné po Česku a Slovensku, které trvá do půlky prosince. Kompletní přehled koncertů najdete zde. Laco chtěl, abych vypíchl hlavně dva koncerty v Jazz Docku na přelomu listopadu a prosince nebo vystoupení v řeporyjské sokolovně 11. prosince.

Celou reportáž najdete v úvodním videu. Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované