Hlavní obsah

Ladislav Špaček: Václav Havel byl velký fajnšmekr

Ladislav Špaček radil Havlovi s etiketou. Byl jeho poradcem, ale i přítelem.Video: Dominika Nováková, Profimedia.cz, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Ladislav Špaček patřil k velmi blízkým přátelům Václava Havla. Pro Slavné na něj také vzpomínal a prozradil, proč ho v životě provází pravidla slušného chování a jaký vztah k nim měl právě prezident Havel.

Článek

Pro prezidenta republiky Václava Havla pracoval 11 let. Ten si pro něj tenkrát přišel až do televize. Ladislav Špaček se stal jeho tiskovým mluvčím, poradcem a přítelem. „Václav Havel si uměl uvázat kravatu na tři způsoby, měl perfektní obleky šité na míru. Byl veliký fajnšmekr,” popisuje vztah k etiketě prezidenta Havla Ladislav Špaček.

A když si s něčím nevěděl rady, měl k ruce „pana etiketu”. Kromě práce na Hradě v 90. letech Špaček nějakou dobu působil ve zpravodajství České televize. O pár roků později měl pořad Etiketa. Proč se ale rozhodl, že jeho životním posláním bude právě etiketa? A jak se choval jako malý kluk?

„Já jsem vždycky tíhnul k tomu slušnému chování, nikdy jsem nepodrážel holkám nohy, netahal jsem je za copy. Když jsem odešel z Hradu a dál jsem chodil do společnosti, tak jsem si najednou všímal, jak si lidé neumí správně přeložit z rautové mísy plátek sýra nebo šunky na svůj talíř a podobně. Tak jsem se rozhodl, že lidem pomůžu, protože já jsem to všechno věděl, já to všechno umím,” vysvětluje Ladislav Špaček.

Nyní je na světě nová nálož pravidel společenského chování od Ladislava Špačka – Rokovy výlety do historie. Po nejnovější sérii knih Dědečku vyprávěj je to další dětský příběh mistra etikety. Hlavní hrdina knihy skutečně žije. Na slunečním ostrově Hvar v Chorvatsku. Jeho tatínek je opravdu rybář, maminka se jmenuje Zuzana.

Zajímá vás, jestli si na sebe někdy mistr etikety Ladislav Špaček oblékl tepláky? Pusťte si úvodní reportáž.

Úvodní reportáž je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:10 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované