Hlavní obsah

Lady opencard, na kterou si stěžovali poslanci. Případy Dagmar Máchové

 

Reklama

Policie obvinila státní zástupkyni ze zneužití pravomoci. Souvislost s kauzou zatýkání v policejních řadách zatím nepotvrdila.

Článek

O žalobkyni Dagmar Máchovou, kterou dnes zadržela a obvinila policie ze zneužití pravomoci, se zajímali detektivové nejméně od poloviny května, kdy prohledali její kancelář na Městském státním zastupitelství v Praze.

Už tehdejší policejní akci nazvanou Beretta, po které si vyslechli obvinění detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a středočeský celník Pavel Šíma, později přibyli další tři muži, Máchová pocítila. Vedení státního zastupitelství jí odebralo všechny trestní případy a přeřadilo na netrestní úsek.

Navíc žalobkyni už od loňského dubna prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli kauze opencard, kterou měla Máchová na starost. Podnět k tomu dala sněmovní vyšetřovací komise, které se nelíbilo, že v případu šli před soud pouze řadoví úředníci pražského magistrátu.

V minulosti žalobkyně dozorovala i kauzu předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik, v níž byli obžalováni podnikatel Vladimír Sitta mladší a jeho otec za údajné tunelování tiskárny.

Máchová jako dozorující státní zástupkyně zablokovala akcie tiskárny a uvolnila tím cestu podnikateli Ivo Rittigovi, který pak tiskárnu ovládl. Díky smlouvě s dopravním podnikem pak získal 17 haléřů z každé prodané jízdenky. Po nepravomocném verdiktu pražského městského soudu, který na podzim 2015 muže uznal vinnými, byla Máchová kritizována za to, že se v případu Rittigovou rolí vůbec nezabývala.

Foto: ČTK

Dagmar Máchová.

Případ Beretta a vynášení informací

Kauza, kvůli které si nyní policie pro Máchovou přišla, se týká vynášení informací z trestních řízení, policisté zároveň rozšířili obvinění dvěma již stíhaným lidem. Na zadržení Máchové upozornil server Novinky.cz. O obvinění následně informovala dozorová státní zástupkyně Lenka Bradáčová, Máchovou konkrétně nejmenovala.

„Policisté Národní protidrogové centrály dnešního dne zahájili trestní stíhání proti třem osobám," řekla ČTK Bradáčová. U dvou jde o rozšíření původního obvinění, jedna - státní zástupce - byla obviněna nově. „Zadržena byla kvůli obavě, že by mohla ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky," vysvětlila žalobkyně.

Na dotaz, zda bude kvůli této obavě navrhovat vzetí do vazby, Bradáčová uvedla, že policejním výslechem mohou důvody pro vazbu odpadnout. Dodala, že všichni tři dnešní obvinění jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, z toho jeden ve formě návodu. Jeden z trojice si navíc vyslechl obvinění z přijetí úplatku, druhý z podplacení.

Přímou souvislost s takzvanou kauzou Beretta, v níž jde o vynášení policejních informací za úplatu, Bradáčová nepotvrdila. Uvedla pouze, že aktuální obvinění je pokračováním šetření, v němž dva z obviněných už figurovali.

Pod protidrogovou centrálu kauza přešla na základě rozhodnutí Bradáčové po reorganizaci policie. Předtím se jí totiž zabýval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který se sloučil s protikorupční policií. Bradáčová tak chtěla zabránit tomu, aby nová policejní centrála „nevyšetřovala samu sebe".

Reklama

Související témata:

Doporučované