Hlavní obsah

Laktační psychózu by neměla podceňovat matka ani blízké okolí

Rozhovor s Martinem Andersem, lékařem Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN Praha.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poporodní nebo také laktační psychóza je onemocnění, které se týká jedné až dvou matek z tisíce. Nastupuje v období po porodu a pro mnoho žen je těžké o onemocnění mluvit. Možná právě proto je částečně tabuizováno i společností.

Článek

Přibližně tři čtvrtiny z celkového množství rodiček zažívá takzvané poporodní blues, známé také jako baby blues. Jde o stav, který je zřejmě způsoben změnou hormonálních hladin v těle ženy. Může se projevit i po několika hodinách po porodu, ale také za několik dní. Poporodní blues se projevuje únavou, razantní změnou nálady i úzkostmi. Zpravidla tento stav po týdnu až deseti dnech odezní.

Nicméně v případě poporodní psychózy jde o závažnější onemocnění. Lékař Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN Praha Martin Anders nemoc popisuje jako odlišný stav od stavu, v jakém byla žena během těhotenství. Mezi příznaky se řadí excesivní únava, kolísání nálad a podrážděnost. V rámci těchto příznaků si lze poporodní psychózu splést s poporodním blues. Martin Anders však přidává závažnější příznaky, kterými se právě poporodní psychóza vyznačuje: „Halucinace, tedy slyšení hlasů, které ženu k něčemu nabádají, nebývají tak časté. Ale spíše takzvaná nevývratná přesvědčení, to znamená, že žena získá přesvědčení, že například manžel není její manžel, nebo že jí dítě někdo podstrčil, nebo že v potravě, která je jí podávána, je jed.“ K příznakům se pak řadí i nespavost, kdy jsou ženy schopny spát i jen hodinu denně, což pak přispívá ke zhoršenému psychickému stavu.

Nejdůležitější v takovém případě je, aby v těžkém životním období pomohla rodina a žena se nezdráhala vyhledat odbornou pomoc. Odborné rady nabízí i lékař Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN Praha Martin Anders v úvodním videu.

Jde o rozhovor z pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované