Hlavní obsah

Lanovky v Krkonoších mimo provoz, na hřebeny se turisté dostanou jen pěšky

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lanovky ve střediscích Krkonoš kvůli podzimní údržbě již nejedou. Turisté se na hřebeny hor ve všední dny dostanou jen pěšky. V provozu budou některé lanovky o víkendech,

Článek

Opět se lanovky v Krkonoších naplno rozjedou se spuštěním zimní sezony.

Kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku je v listopadu kvůli pravidelné podzimní údržbě ve všední dny mimo provoz. Víkendový provoz bude zachován. Lanovka pojede také 17. až 19. listopadu. Do denního provozu zimní sezony se rozjede 4. prosince.

Součástí podzimní údržby lanovky na Sněžku bude například kontrola lana, zavěšení kabin na laně, ložisek, napínacích zařízení nebo promazání kladek. Od 8. do 12. listopadu čeká lanovku rekonstrukce části horního úseku, kdy stavbaři jednu podpěru zvýší a jednu odstraní. Přepravu materiálu zajistí vrtulník, uvedl náčelník lanovky Jiří Špetla.

Pouze o víkendech bude v listopadu jezdit kabinová lanovka na Černou horu. V sobotu 6. listopadu by se měla rozjet šestisedačková lanovka ze Špindlerova Mlýna na Pláně.

Všechny lanovky v Krkonoších jsou jiného typu než lanovka na Ještědu, která se v neděli zřítila. Sedačky či kabiny lanovek v Krkonoších jsou zavěšené na jednom laně, které obíhá dokola přes dolní a horní stanici. Lanovka na Ještěd měla dvě kabiny, které jezdily po pevných lanech a proti sobě je tahalo tažné lano.

Reklama

Související témata:

Doporučované