Hlavní obsah

Lánská obora prodává dřevo do Číny a neprůhledným firmám. Částky tají

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Obora v lánském sídle prezidenta prodala dřevo do Číny nebo pražské firmě napsané na kadeřnici z moravské vesnice.

Článek

Podmínky, za jakých se prodává dřevo z Lánské obory, jsou nejasné. Ceny za dřevo tamní lesní správa tají. Na případ upozornil deník Aktuálně.cz. V minulém týdnu server odhalil, že správa zadala zakázky na zpracování dřeva dceři podnikatele, který prezidentovi Miloši Zemanovi prodal pozemek na jeho plánovaný dům v Lánech.

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák poslal hradní dřevo například firmě svého zetě, pražské společnosti napsané na kadeřnici z jihomoravské vesnice nebo středočeské živnostnici, která podle rejstříku provozuje autodopravu. U smluv na prodej dřeva je přitom protizákonně začerněno množství prodaného dřeva i cena.

Dle několika svědků, které redakce získala, také část pokácených stromů mizí v kontejnerech v Číně. Prodej do Číny přiznal i sám Balák, odmítl ale sdělit, kolik materiálu prodal a přes koho dřevo do Číny putuje.

Za posledních 5 let Hrad podle svého prohlášení vytěžil na 137 tisíc krychlových metrů dřeva. Balák je stíhaný za manipulaci zakázky na zpevnění břehů v Lánech a za prodej kamene ze sídla prezidenta. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ho ale odmítá odvolat.

Reklama

Doporučované