Hlavní obsah

Lánské vzkazy ministra Staňka: Je to na Hamáčkovi, aby odblokoval situaci. A kultura není bankomat

Brífink Antonína Staňka po schůzce v Lánech.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Co řekl Antonín Staněk na brífinku po schůzce v Lánech, kde prezident slíbil, že ho k 31. červenci odvolá z postu ministra kultury.

Článek

Pokud se naplní slib prezidenta Miloše Zemana, zbývá ministru kultury Antonínu Staňkovi posledních 19 dní ve funkci.

Po schůzce s předsedou Janem Hamáčkem a Antonínem Staňkem v Lánech prezident podle Hamáčka řekl, že k 31. červenci ministra kultury odvolá a vyhoví návrhu, který na popud sociální demokracie podal před zhruba šesti týdny premiér Babiš.

Antonín Staněk po schůzce v Lánech novinářům řekl, že řešení, k němuž se dospělo, je „rozumné“ a že v politice zůstane jako poslanec.

„Já nevím, proč si všichni myslí, že každý končící politik musí dostat nějakou trafiku a musí skončit v diplomatických službách. Nevím, jestli je to běžné a jestli s tím máte nějaké osobní zkušenosti, já s tím zkušenosti nemám a mně se líbí v České republice,“ uvedl Staněk, který se v předdvečer schůzky potkal i s premiérem Andrejem Babišem.

Zopakoval také, že za situaci, která nastala kolem jeho konce ve funkci a přivedla ČSSD na okraj odchodu z vlády, nenese žádnou vinu.

„Panu prezidentovi jsem odevzdal demisi a jak už jsem tisíckrát zopakoval, byla myšlena vážně a seriózně. Pan prezident to potvrdil i před panem Hamáčkem, což je pro mě velmi důležité, protože někteří mí kolegové mně vytýkají, že jsem snad klečel před panem prezidentem a prosil ho na kolenou, aby mě ponechal ve funkci.“

Sledovali jsme živě:

Kdo by ho měl nahradit

Nástupcem ministra Staňka by podle volby sociální demokracie měl být místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Staněk řekl, že do toho, kdo přijde místo něj, nebude mluvit, ale připomněl, že by se měly vyřešit věci, které byly bezprostřední příčinou jeho odchodu – audity, po nichž odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele muzea v Olomouci Michala Soukupa.

„Nejsem ten, kdo by měl kádrovat své nástupce. Mám jedinou podmínku, nebo bych řekl prosbu: Chtěl bych vědět, kdo bude mým nástupcem, abych mu mohl předat všechny dokumenty, které byly během mého působení na Ministerstvu kultury zpracovány úřadem kontroly a auditu. Aby bylo možné pokračovat v práci, kterou jsem zahájil. Z tohoto pohledu je celkem lhostejné, jestli nástupcem bude pan Šmarda nebo kdokoliv jiný. Je to na předsednictvu ČSSD, koho navrhne na pozici ministra kultury a já nejsem členem předsednictva. Je to plně v kompetenci předsedy strany, koho bude navrhovat. Je to jeho zodpovědnost, je to na něm, aby našel takového kandidáta, který bude přijatelný, a aby odblokoval celou tu politickou situaci.“

Co se děje v zákulisí?

O tweetech a vztazích v ČSSD

Ministr se také vrátil ke své aktivitě na sociální síti Twitter z minulého víkendu. Psal tam mimo jiné příspěvek o zradě ze strany ČSSD. V Lánech ho vysvětlil.

"„Jestliže mi předsednictvo nebo grémium dalo termín do 31. května (byl to termín, do kterého měl Staněk napravit některé věci na ministerstvu – pozn. red.), a pak došlo ke změně, měl jsem názor, jaký jsem prezentoval. Za tím si stojím. Nicméně nic z toho, co bylo řečeno nebo zformulováno, nevykopalo příkopy, které by nebylo možné přemostit rozumným mostem. A myslím, že s panem předsedou (Hamáčkem) nemáme zásadní rozpory.”

Neviditelný, tedy dobrý ministr

Antonín Staněk dal také najevo, že si za svými kroky ve funkci ministra kultury stojí.

„Neudělal bych vůbec nic jinak, než co jsem udělal. Já jsem do vrcholové politiky a na post ministra kultury nešel proto, abych si to odseděl a abych byl ministrem nulových aktivit. I když se o mně mluvilo, že jsem neviditelný ministr, jsem přesvědčen, že pokud ministři nejsou vidět, je to dobře, protože nemají za sebou žádné aféry. Kultura je oblast, která si zaslouží skutečně mimořádnou péči a zejména péči o veřejné prostředky, které jsou investovány. A pokud bych byl někdy znovu v budoucnosti ministrem kultury, což asi mnozí neradi uslyší, postupoval bych úplně stejným způsobem, protože peníze, které v kultuře jsou, je potřeba využívat efektivně, je potřeba je využívat s péčí řádného hospodáře a ne si z Ministerstva kultury dělat bankomat.“

Jaká krize?

Antonín Staněk je (v rozporu s vedením ČSSD) přesvědčen, že situace kolem jeho odvolání z vlády není žádnou krizí a že prezident postupoval ústavně. Vysvětlil také, jaké situace on osobně za krizové považuje.

„Nevidím problém v tom, že by pan prezident nedodržoval Ústavu, já si myslím, že pan prezident se drží Ústavy a postupuje v souladu s ní. Osobně chci znovu říci, že žádná ani ústavní, ani vládní krize podle mého názoru není, krize je tehdy, když vám dojdou peníze, nejsou peníze na důchody, nejsou peníze na provoz veřejných sociálních služeb, nefungují prostě služby, které mají fungovat. Ale v kultuře žádná krize není. Pokud jsem se díval, tak Národní galerie zahájila výstavu impresionistů. Všechno, co pan Fajt říkal, že se neuskuteční, proběhlo, žádná knihovna zavřená nebyla, žádné muzeum zavřené není.“

O politické budoucnosti

„Já bych to řekl asi tak: Možná na tomto místě stojí politici, kteří si neumí představit svůj život bez toho, že by jeho zbytek nestrávili v politických funkcích. Já mezi ně nepatřím. Já si dokážu zcela v klidu představit život mnohem klidnější, mnohem pohodovější a mnohem méně stresovější.”

Reklama

Související témata:

Doporučované