Hlavní obsah

Lanškroun a obec Sázava spojí cyklostezka za 16,5 milionu korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Lanškroun a obec Sázava na Orlickoústecku propojí cyklostezka. Dokončena bude do podzimu. Její příprava trvala přes 20 let.

Článek

Po dostavbě bude úsek pro cyklisty bezpečnější. „Úsek je bez chodníku. Je velice nehodový, jezdí se tam poměrně rychle, byly tam i smrtelné nehody. Budeme rádi, že tam bude bezpečný provoz pro cyklisty, bruslaře a chodce,“ řekl lanškrounský starosta Radim Vetchý (Lanškrounské fórum).

Cyklostezka bude doplněná o lavičky, stojany na kola, veřejné osvětlení a odpadkové koše. Cyklostezku připravoval Svazek obcí Lanškrounsko. Investice bude stát 16,5 milionu korun, 15 milionů korun je evropská dotace z IROP.

„Svazek obcí na cyklostezce pracoval velmi dlouho. První diskuze začaly před rokem 2000. V roce 2015 byla hotová projektová dokumentace, bohužel jsme se potýkali s vadami projektu. Kvůli tomu jsme nebyli schopní získat dotace,“ řekl Vetchý.

Projekt nebyl původně vhodně dopravně řešený. „Zkoušeli jsme různé dotační tituly. Některé jsme museli odřeknout, protože vady v projektu byly zásadní. Nakonec se je podařilo opravit, získali jsme dotace a mohli se pustit do projektu, který je pro svazek obcí velice nákladný,“ řekl Vetchý.

Reklama

Doporučované