Hlavní obsah

Las Vegas má českého hrdinu. Nosek rozhodl dvěma góly první finále Stanley Cupu

Foto: Profimedia

Tomáš Nosek se stal prvním Čechem od roku 2000, který dal v jednom finálovém zápase Stanley Cupu dva góly. Las Vegas se díky němu ujalo vedení v sérii nad Washingtonem.

Reklama

Český útočník byl vyhlášen první hvězdou zápasu, Tomáš Nosek rozsekl úvodní finále Stanley Cupu. Deset minut před koncem vstřelil rozdílový gól, výhru pak korunoval i druhou trefou do prázdné branky. Jeho Vegas přestřílelo Washington 6:4.

Článek

Na jedné straně ruský bombarďák Alexandr Ovečkin, jenž až ve 32 letech hraje své první velké finále kariéry. Na té druhé úplně nový tým složený z hokejistů, kteří nestáli svým bývalým klubům v rozšiřovacím draftu NHL za to, aby si je chránily.

Splněný sen a možná poslední šance pro jednoho z nejlepších hokejistů této éry, nebo jedna z největších senzací v historii profesionálního sportu? Ať už finále Stanley Cupu nakonec dopadne jakkoliv, nechá za sebou skutečně silný příběh.

A skvělou show, kterou v noci odstartoval strhující duel číslo jedna. Vegas Golden Knights na domácím ledě přestříleli Washington v prvním finále 6:4. A klíčovou roli v tom sehrál český útočník Tomáš Nosek.

V čase 49:44 po krásné přihrávce vstřelil gól na 5:4, tři vteřiny před koncem pak historicky první finálovou výhru pro Golden Knights pečetil střelou do prázdné branky. Byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

„Věděl jsem, že mě bude chtít najít. Takže jsem se jen postavil k zadní tyči. Poslal mi krásnou přihrávku, dát gól už bylo snadné,“ komentoval Nosek svou trefu a především skvostnou přihrávku Shea Theodora.

Mimochodem: Nosek se stal prvním českým hokejistou od roku 2000 (tehdy to byl Petr Sýkora), který vstřelil dva góly v jednom finálovém zápase Stanley Cupu.

„Celý zápas to byla velká zábava, ale také pořádný stres. My jsme ale vyhráli. A to je teď to nejdůležitější,“ dodal Nosek, který překvapil svou ofenzivní smrští. Žádné taktizování, žádné čekání na chybu soupeře. Oba týmy se do toho zakously pěkně od podlahy. Činili se i Češi v dresu Capitals: Jakub Vrána a Michal Kempný si připsali po jedné asistenci.

Vedení ve finále se ale ujalo Las Vegas. Tým, který hraje NHL první sezonu, a tým, jenž byl před jejím startem sázkovými kancelářemi považován za největšího outsidera.

Golden Knights jsou teprve třetím týmem v historii, který se hned ve své premiérové sezoně v NHL probojoval do finále Stanley Cupu. S žádným z jeho předchůdců se to ale nedá srovnávat.

V roce 1918 si finále Stanley Cupu zahrálo Toronto Arenas, play-off tehdy ale hrály jen dva kluby. Až v roce 1968 si v premiérové sezoně zahrálo o pohár St. Louis, jenže tehdy byla celá Západní konference složená z nováčků a jeden z nich měl tedy finále garantované.

Až Vegas v roce 2018 prorazili do finále v plné konkurenci jednatřiceti soupeřů. To je sportovní pohádka.

Tím spíš, že drtivá většina hokejistů Vegas ještě v minulé sezoně ve svých klubech bojovala o pevnější místo v sestavě, rozhodně nepatřila ani mezi lídry svých týmů. Typickým příkladem je hrdina úvodního duelu Tomáš Nosek.

Podívejte se na srovnání dvou finalistů letošního ročníku NHL:

Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

Před rozšiřovacím draftem stihl za tři sezony v Detroitu odehrát pouze 17 zápasů, zaznamenal v nich jeden jediný gól. Jinak býval odložený na farmě v nižší AHL. Jeho výběr byl jedním z největších překvapení draftu.

Na svědomí si nejen jeho vzal generální manažer George McPhee. Dnes nadšeně říká: „Jsem neskutečně hrdý na to, co jsme spolu dokázali. Je to příležitost, na kterou mnozí z nás opravdu dlouho čekali, a já doufám, že tahle pohádka bude ještě pár týdnů pokračovat.“

Jméno George McPhee si zapamatujte. Je to totiž jeden z nejdůležitějších mužů, kvůli kterému má letošní finále tak bláznivý náboj. A to nejen proto, že z odepsaných hráčů poskládal v novém městě tým, jenž došel do finále. Předtím, než McPhee začal od základů budovat nový klub ve Vegas, vedl jako generální manažer v letech 1997 - 2014 právě Capitals.

McPhee tak z veliké části poskládal i tým svého nynějšího soupeře, to on draftoval do Washingtonu Ovečkina, Bäckströma, Kuzněcova nebo Orlova. Současné opory Capitals. Přivedl do organizace dokonce i Briana MacLellana, který jej ve funkci GM vystřídal.

„Bude to kvůli němu hodně speciální. Byl tu spoustu let a všechny nás draftoval. Bude to úžasná výzva a už se nemůžu dočkat, až to začne,“ říkal před sérií útočník Nicklas Bäckström.

Dnes v noci to začalo. Velkolepou přestřelkou plnou zvratů i ostrých soubojů. Co přijde příště?

Série pokračuje druhým zápasem v noci na čtvrtek. Hostit ho bude znovu Las Vegas.

Podívejte se na rozhovor s Tomášem Noskem ještě z doby základní části NHL:

Video: Jakub Burian, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované