Hlavní obsah

Laserová metoda pomohla stovkám lidí s těžkým covidem. Úřady ji odmítají uznat

Záhady Josefa Klímy: Jak funguje metoda s využitím MLS laseru, popisují lékaři i pacient, který se dostal z těžkého covidového zápalu plic.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už téměř dva roky hledá medicína účinný lék, který by zaručeně zabral na koronavirus. Žádný nebyl podroben hloubkovým studiím, protože tu covid zkrátka není ještě tak dlouho.

Článek

Existují metody, které už prokazatelně pomohly. Několik nemocnic a zdravotnických zařízení v Česku využívá při léčbě pacientů s covidem-19 a pacientů s postcovidovým syndromem MLS laser. Tyto lasery se běžně používají na rehabilitačních odděleních a jsou schváleny pro použití v EU. Přesto dostávají přednost jiné metody a o speciální lasery nestojí Ministerstvo zdravotnictví ani řada velkých českých nemocnic.

„Nakazil jsem se v práci. V podstatě u nás to snad každý omarodil, já byl jeden z posledních, kdo covid chytil. Myslel jsem si, že jsem imunní, že už se mě to nebude týkat,“ vzpomíná Petr Charvát. A přidává se i jeho žena Hana: „Hrozně jsme se o tatínka báli, že se nám nevrátí, a říkala jsem si, jak bych vychovávala holky bez něj a jak bych to tady všechno zvládla.“

Petr Charvát pracuje jako zedník. Žije skromně. Je otcem dvou malých dětí a nejvíc mu záleží na rodinné pohodě. Letos v zimě se v práci nakazil koronavirem. O tom, že za pár dní doslova uteče hrobníkovi z lopaty, neměl ze začátku ani tušení. Nemoc o sobě totiž nedávala příliš vědět, jak vypráví: „Bylo to jako na houpačce. Bolest hlavy, bolest očí, teplota, ale zas ne nic moc - jako těch 38, 39 - ale ne moc. A pak už koncem týdne jsem měl pocit, že se mi blbě dýchá.“

To už měl pan Charvát horečku přes 40 stupňů, a tak mu jeho žena, která krátce poté sama musela být s covidem hospitalizována, zavolala záchranku. Z nemocnice v Benešově ho ale kvůli nedostatku místa převezli do Kladna, kde ještě několik dní ležel na standardním pokoji.

Pak vše nabralo rychlý spád - Charvát skončil na ARO na umělé plicní ventilaci. První hodiny si ještě pamatuje, o tom, co se dělo dál, nemá ale ani tušení. Diagnóza: akutní covidový zápal plic - podle ošetřujícího lékaře ve velmi vážném stavu. Podle všeho ale měl štěstí - byl totiž jedním z těch, kterého lékaři léčili pomocí MLS laseru.

Na jeho případ vzpomíná Lukáš Rokos, ošetřující lékař a primář JIP v Kladně: „Aplikovali jsme laser hned po přijetí a pacient se v podstatě během pěti terapií zlepšil tak, že bylo možné ho zbavit dýchacího přístroje a byl přeložen zpátky do Benešova. Neříkám, že to je zásluha jenom toho laseru, ale rozhodně přispěl k zotavení pacienta a rychlému potlačení zánětu v plicích.“

Ortoped z Bostonu

MLS laser je přístroj, který se běžně používá při léčbě ortopedických a revmatologických potíží, ve fyzioterapii a ve sportovním lékařství. Lékaři se ho ale nebáli použít i jinak - proti covidu. V případě nemoci covid-19 laser podle lékařů stimuluje produkci protizánětlivých proteinů a tlumí takzvanou cytokinovou bouři, tedy zvýšenou imunitní reakci organismu, kvůli které se zhoršuje zdravotní stav pacientů.

Myšlenka využít přístroj v léčbě covidu vzešla od bostonského ortopeda Scotta Sigmana na jaře v roce 2020. Ten brzy získal podporu od nemocnice v Bostonu i z FDA - amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv - a provedl první studii.

Pacienty rozdělil do dvou skupin - na ty, kteří obdrželi laserovou léčbu, a ty, kteří se léčili standardně: „V kontrolní skupině, která laser neobdržela, tedy té, kde pacienti dostali standardní péči, byli tři z nich přijati na JIP a bohužel zemřeli. U dalších dvou pacientů v kontrolní skupině se následně objevily dlouhotrvající nebo chronické potíže.“

První pokus v Kolíně

Úspěchy, které studie přinesla, zaujaly i lékaře v jiných zemích - mezi nimi také Lukáše Cibulku, který je primářem rehabilitačního oddělení kolínské nemocnice. Ten jako první použil léčbu MLS lasery i pro pacienty v Česku: „Vzhledem k tomu, že výsledky vypadaly dobře a velice nadějně, a vzhledem k tomu, že vlastně na covidovou pneumonii více méně není jiná než symptomatická léčba, tak jsme oslovili i etickou komisi naší nemocnice a dostali jsme souhlas k použití.“

Ukázalo se, že léčba zabírá už během několika dní. A to i na vážné případy. Podle Cibulky laser pomáhá i lidem, kteří covid-19 prodělali a mají následné obtíže. Zařízení podle něj zmenšuje zjizvení na plicích, které lidé po covidu mají. Postup lékaři kontrolovali na rentgenu. U některých pacientů zaznamenali lékaři ústup dušnosti a zlepšení odkašlávání hlenu.

Výsledky překvapily i samotné doktory - loni v říjnu zahájili terapii covidových pacientů a pokračovali po celou dobu pandemie: „Za tu dobu jsme ošetřili u nás v nemocnici asi 120 pacientů, z toho jenom u 10 pacientů nedošlo ke zlepšení po laserové terapii a z těch 10 jich 7 zemřelo,“ upřesňuje primář Cibulka.

Ke Kolínu se přidala i oblastní nemocnice v Kladně. Ta jako první na světě aplikovala léčbu i na pacienty v akutním stavu s potřebou plicní ventilace.

„My jsme na našem ARO aplikovali tu laserovou terapii celkem u 26 pacientů, z nichž 12 bylo na umělé plicní ventilaci a výrazně z těch 26 se zlepšilo 18 pacientů. A jen upozorňuju, že to jsou pacienti s tím nejtěžším průběhem. Myslím, že 18 z 26 je poměrně pěkné číslo,“ pochvaluje si Lukáš Rokos, primář JIP v Kladně.

Ministerstvo potřebuje důkaz efektivity

V Česku už bylo MLS lasery úspěšně ošetřeno přes 300 pacientů s akutním covidovým zápalem plic. Přesto léčbě řada lékařů nevěří a mnohé nemocnice o možnosti využít tuto technologii pro covidové pacienty ani nevědí. Mezi nimi například Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze nebo Fakultní nemocnice v Motole: „To vůbec nevím, co je…“ reagoval na otázku k MLS laserům Miloslav Ludvík, ředitel Motola.

Ruce pryč dává i Martina Koziar Vašáková, náměstkyně ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti: „Není žádná solidní evidence, berme to jako jejich klinickou studii, ale ten důkaz efektivity není průkazný.“

S tím ale lékaři, kteří mají s léčbou osobní zkušenosti, nesouhlasí: „Není to experiment, to bychom se ani nepouštěli do nějakých zásadních experimentů. Studie to určitě ne, studie probíhaly všude po světě a už jsou uzavřené. Samozřejmě ne všechny myšlenky jsou dobré, ale pokud už vidí, že se to používá na deseti dvanácti pracovištích v republice a je o tom vydáno 1012 článků, tak to asi nebude nějaká experimentální studie tady u nás,“ argumentuje primář Rokos.

„Je to stejné jako v léčbě kortikoidy. Mají řadu studií na protizánětlivý účinek, ale málo v poměru k léčbě koronavirové pneumonie,“ upřesňuje primář Cibulka.

Přesto na žádný z těchto argumentů Ministerstvo zdravotnictví neslyší: „Já pořád říkám jenom to, že to je léčba, která není založena na evidenci, čili na základě dostatečně silných důkazů na to, aby pronikla do doporučených postupů. Teď děláme klinický doporučený postup s grantem agentury pro zdravotnický výzkum na základech evidence a opravdu mezi těmi silnými evidencemi, které by umožnily převtělení této metody v současné době do doporučených postupů, není,“ trvá na svém Martina Koziar Vašáková.

V doporučeném postupu ale není třeba ani léčba remdesivirem. Přesto bývá při léčení covidu v preferenci. Funguje na jiné bázi, ale ani ten nemá za sebou žádné velké studie.

„Já si myslím, že to je proto, že remdesivir byl protlačený velkou farmaceutickou firmou. O jeho prospěšnosti se vedou spory. Rozhodně to není zázračný lék, že kdo dostane remdesivir, má vyhráno. My jsme tady měli plné ARO pacientů, kteří dostali remdesivir - a část z nich zemřela,“ podělil se o vlastní zkušenosti primář Rokos.

Terapii MLS lasery využívá zatím jen několik zdravotnických zařízení v Česku. Kromě nemocnic v Kolíně a v Kladně třeba ostravská fakultní nemocnice, nemocnice ve Slaném nebo v Náchodě. Výhodou terapie je, že se dá použít ve všech stadiích covidového zápalu plic a na rozdíl od léků má minimum nežádoucích účinků.

Pan Charvát o aplikaci MLS laseru na své plíce nevěděl. V té době byl natolik ve vážném stavu, že lékaři hledali všechny možné cesty, jak mu pomoci. Doma na něj, jak říká, čekaly dvě milované děti, žena a rozestavěná koupelna. A jeho hodnocení zní jasně: „Jsem velice rád, protože myslím, že tohle mě asi zachránilo. Určitě v tom pokračovat, jo, podporuju to, jo, prostě funguje to.“

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované