Hlavní obsah

Láska nebeská a zlé tweety. Johnson a Corbyn s humorem bojují o hlasy voličů

Foto: YouTube.com/Conservatives

Parodické video Borise Johnsona.

Reklama

Předvolební kampaň v Británii jde do finále. Britové už za dva dny rozhodnou, kdo se stane novým premiérem a kdo bude moci rozhodovat o budoucnosti země v otázce brexitu. Stávající předseda vlády Boris Johnson se vydal voliče přesvědčovat po vzoru romantické scény z vánočního filmu Láska nebeská. Jeho protivník, předseda labouristů Jeremy Corbyn, zase o hlasy Britů usiluje videem ve stylu satirického pořadu amerického moderátora Jimmyho Kimmela.

Článek

„Při troše štěstí příští rok dotáhneme brexit do konce (pokud nám v tom parlament znovu nezabrání),” slibuje Boris Johnson na cedulích ženě přede dveřmi do jejího bytu. Paroduje tak scénku z oblíbeného vánočního snímku Richarda Curtise Láska nebeská. Herec Andrew Lincoln v ní předstírá, že přišli koledníci, a přitom pomocí nápisů na cedulích vyznává lásku vdané ženě, kterou ve filmu ztvárnila Keira Knightleyová.

„Váš hlas nebyl nikdy tak důležitý. Ten druhý muž může vyhrát, takže se musíte rozhodnout, jestli dáte hlas fungující většině nebo parlamentu postrádajícímu většinu,” pokračuje Johnson s narážkou na favorita opozice, lídra Labouristické strany Jeremyho Corbyna. „Stačilo. Pojďme to dotáhnout do konce,” naléhá britský premiér v závěru videa.

Premiér odpovídá premiérovi

Na zveřejněné video reagoval i představitel britského premiéra z Lásky nebeské a známý odpůrce odchodu Británie z Evropské unie Hugh Grant. „Myslím, že to bylo docela dobře udělané,” uznal herec. Neodpustil si ale jednu jízlivou poznámku. „Konzervativní strana má zjevně spoustu peněz, možná že tam skončily všechny ty rubly,“ dodal v narážce na obvinění, že kampaň konzervativců financovalo Rusko.

Podle Granta ve videu chybí parodie jedné cedule, která hlásá, že o Vánocích se říká pravda. „Zajímalo by mě, jestli si komunikační poradci Konzervativní strany řekli, že něco takového by v rukách premiéra nevypadalo dobře,“ dodal devětapadesátiletý herec. Poukázal tak na to, že Johnsona jeho kritici často obviňují ze lhaní.

Za méně než hodinu od zveřejnění Johnsonova videa se však ozvala labouristická poslankyně Rosena Allinová-Khanová s tvrzením, že britský premiér okopíroval její nápad. Sama totiž přišla s podobnou parodií na Lásku nebeskou (v anglickém originále Love Actually) v propagačním videu #ElectionActually. „Pokuste se nesdílet Johnsonovu okopírovanou verzi #ElectionActually. To je to, co po vás chce. Pomozte mi místo toho sdílet mou verzi,” vyzývá členka parlamentu uživatele Twitteru.

Kdo je Corbyn? Příští premiér

Svou parodii se rozhodl vytvořit i předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn. Ve stylu amerického komika Jimmyho Kimmela natočil video „Zlomyslné tweety s Jeremym Corbynem”. U hořícího krbu pak předčítá vybrané twitterové příspěvky a komentuje je. „Vsadím se, že Jeremy Corbyn bude rád, že je po volbách, protože bude opět moct nosit svou komoušskou čepici,” píše se v jednom z tweetů. „Co to je komoušská čepice? Já nosím normální čepici!” brání se z křesla Corbyn. Po dalším příspěvku se video na chvíli cíleně zasekne a za pár vteřin už slibuje rychlé širokopásmové připojení k internetu. V Corbynově parodii se objevuje také příspěvek, podle jehož autora je předseda labouristů sexy.

„Může mi někdo říct, kdo je Jeremy Corbyn?” ptá se poslední tweet. „Příští premiér,” odpovídá s úsměvem Corbyn a následně si s někým mimo kameru plácá.

Dlouho na sebe nenechala čekat ani lidová tvořivost. Nezisková organizace Avaaz, která pomáhá s celosvětovou propagací protestů proti klimatickým změnám či za lidská práva a práva zvířat, vytvořila svou verzi slavné scény z vánoční klasiky Láska nebeská. Místo Keiry Knightleyové před dveřmi s cedulemi stojí americký prezident Donald Trump, který přišel poradit britskému předsedovi vlády Borisi Johnsonovi.

„Máme tu velký problém. Lidé volí takticky, aby zastavili brexit a vyřadili vás ze hry. Klauni. Dovolte mi, abych vám poradil. Zavolejte Rusům!” říká britskému premiérovi Trump. Scénka končí – stejně jako ve filmu – polibkem na ulici, tentokrát však mezi Borisem Johnsonem a Donaldem Trumpem. „Volte takticky,” nabádá video ve svém závěru voliče.

Británii čekají předčasné volby už za dva dny, tedy 12. prosince. Předvolební průzkumy zatím ukazují, že největší podporu by mohla získat Konzervativní strana úřadujícího premiéra Borise Johnsona. Ta by mohla získat kolem 44 procent, labouristé na ni ztrácejí zhruba 10 procent hlasů. Liberálně demokratická strana si má od minulých voleb v roce 2017 podle průzkumu polepšit asi na jedenáctiprocentní podporu.

Reklama

Doporučované