Hlavní obsah

Žaloba na Zemana nebyla chyba. Žádný prezident už si nedovolí to, co on, tvrdí senátor Láska

Ústavní žaloba na prezidenta. Duel senátora Václava Lásky (SEN 21) a poslankyně ČSSD Kateřiny Valachové.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Klíčové hlasování poslanců ve čtvrtek zřejmě zastaví cestu senátorské žaloby na Miloše Zemana k Ústavnímu soudu. Neprojde přes hlasy ANO, KSČM, SPD a ČSSD. I když sociální demokraté uznávají prezidentovo porušení Ústavy minimálně v jednom případě. Podle senátora Václava Lásky (SEN 21) horní komora nemohla k činům prezidenta mlčet a žalobou splnila svou povinnost.

Článek

„Tím, že Senát schválil žalobu, učinil z kroků Miloše Zemana sporné kroky. Budou sporné navždy. Kdyby Senát mlčel, každý prezident, který přijde po Miloši Zemanovi, by mohl říct: Všechno, co činil, bylo v pořádku a nikdo mi to samé nemůže vytýkat. Když jste nezvedli hlas proti Miloši Zemanovi, tak to dovolíte i mně a já si třeba ještě něco přidám,“ vysvětlil v Duelu Láska, proč podání žaloby nebylo zbytečné.

Anketa

Měl by senátorskou žalobu na prezidenta řešit Ústavní soud?
Ano
53,4 %
Ne
46,6 %
Celkem hlasovalo 2861 čtenářů.

Senátoři prezidentovi vytýkají osm provinění. Od jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka v červnu 2013, která vládla bez důvěry déle než půl roku, přes otálení se jmenováním či odvoláním ministrů až po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou (na text žaloby se můžete podívat zde).

Zemanovy hříchy

„Pro nás je to jen souhrn různých politických hříchů Miloše Zemana, spíše než ústavní žaloba. Podpořili bychom jednoskutkovou žalobu, která by se týkala jmenování a odvolání ministrů. Ústava porušena byla,“ řekla za svou stranu Valachová. Podle ČSSD Zeman Ústavu porušil v případě, když otálel s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka a nejmenováním Michala Šmardy (oba ČSSD).

Podle Lásky nebylo úkolem Senátu poslance přesvědčit a sepsat takovou žalobu, aby jim vyhovovala. „Když vypracováváme ústavní žalobu, tak se snažíme především o to, aby uspěla u Ústavního soudu, nikoli v Poslanecké sněmovně. Kdyby žaloba prošla přes Sněmovnu a neprošla přes Ústavní soud, byla by to pro Senát katastrofa,“ řekl.

ČSSD se také nelíbí, že v žalobě není zahrnuté Zemanovo otálení se jmenováním nového ministra kultury. Tím se nakonec stal Lubomír Zaorálek.

„Prezident ponechal více jak dva týdny resort kultury bez ministra. Tohle z našeho pohledu bylo hrubé porušení Ústavy,“ připomněla Valachová. Podle Lásky ale žaloba obsahuje větší porušení Ústavy. A připomněl v té souvislosti jmenování úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka, který nezískal důvěru poslanců

Vzhledem k protahovanému odvolávání ministra kultury diskutovali Valachová s Láskou také o možné úpravě Ústavy a kompetencí prezidenta. Senátor za klub Senátor 21 se korekce Ústavy ve Sněmovně, kde působí poslanci SPD nebo KSČM, děsí. „Z toho se mi ježí vlasy na hlavě,“ řekl Láska. Například předseda SPD Tomio Okamura podle něj už teď žije v prezidentském systému.

Nesouhlas ANO, KSČM i SPD

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek senátorskou žalobu tvrdě odmítl jako „slátaninu“ a prohlásil, že ze čtvrteční argumentace Václava Lásky „stříkala nenávist vůči prezidentu Zemanovi“.

Podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče je to „chaoticky napsaná špatná slohová práce“ a předseda SPD Tomio Okamura prohlásil, že „prezident Zeman nedělá nic jiného než dříve Václav Klaus a Václav Havel“.

Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost. Odmítl tvrzení, že jsou jeho kroky v rozporu s Ústavou.

Přestože má senátorský návrh žaloby podporu většiny opozice, nezíská nejspíš ve čtvrtek ve Sněmovně potřebných 120 hlasů, a tak se k Ústavnímu soudu nedostane.

Reklama

Doporučované