Hlavní obsah

Láska za časů koronaviru. Svatby se konají na ulici i online

Foto: Twitter/@WPXI

Svatba Reilly Jenningsové a Amandy Wheelerové v New Yorku.

Reklama

Stejně jako mnoho dalších párů přišli o svůj svatební den. Lékaři Zoe Daviesová a Tom Jackson museli kvůli koronavirovým opatřením zrušit plánovanou svatební párty. Nakonec jim ale vyšla – i když jinak, než si představovali.

Článek

Jedna obrazovka, v ní desítky malých okének s hemžícími se postavami. I takhle může s trochou fantazie vypadat oslava svatby. Své o tom ví lékařský pár Zoe a Tom, kterým takovou párty připravili jejich přátelé a členové rodiny. Kvůli epidemii nového koronaviru ve Velké Británii museli tu velkou, opravdovou zrušit.

Do sdíleného videohovoru, tedy tajné svatební oslavy, se nakonec připojilo přes 50 účtů. A v nich po jednom, dvou, třech i více oslavovali přátelé a rodina se Zoe a Tomem. Zpívali písničky a četli básně. „Zoe a Tome, máme vás rádi jako kamarády i jako pár. Vaše láska dělá svět o trochu lepším místem,“ řekl dvojici jeden z jejích přátel. Pěvecký sbor, jehož je nevěsta součástí, v rámci oslavy zorganizoval společné nahrávání písně. A došlo i na modlitbu – ta byla určená všem, kteří proti novému koronaviru bojují z přední linie.

„Bylo vážně skvělé a milé všechny vidět,“ řekla Zoe Daviesová BBC. „Nemůžu se dočkat, až to s vámi budu moci sdílet, nemůžu se dočkat oslavy s vámi. A také se nemůžu dočkat, až strávím zbytek života se svou nádhernou ženou,“ vyjádřil se ženich Tom Jackson.

Pár se nevzdává myšlenky na původně plánovanou, skutečnou oslavu. „Doufejme, že se z koronaviru dostaneme. Pak bude možnost uspořádat velkou párty tak, jak jsme plánovali,“ uvedla nevěsta.

Svatba na ulici

Před necelými třemi týdny došlo na jinou netradiční svatební oslavu. A to v New Yorku – přímo na ulici na Manhattanu. Reilly Jenningsová a Amanda Wheelerová se měly původně vzít v říjnu, bály se ale, že jejich vybrané místo bude kvůli epidemii covid-19 v USA zavřené a že cestovní omezení budou ještě přísnější. A také je stresovala cena svatby kvůli do budoucna nejistému příjmu.

Slovo dalo slovo, pár se rozhodl si dojít na úřad pro svatební licenci, bez níž by ke svatbě nemohlo dojít. Newyorský starosta Bill de Blasio ale zrovna podle televize NBC News oznámil, že příslušný úřad bude na neurčito uzavřen. „Rozhodně jsem zpanikařila, trochu jsem vyšilovala. Prostě jsem to už chtěla mít hotové,“ řekla Jenningsová. Napsaly svým přátelům, snažily se totiž najít někoho, kdo by měl povolení oddávat. A našly – jejich kamarád Matt Wilson měl potřebný certifikát. A s oddáním svých dvou přítelkyň nadšeně souhlasil.

Video z jejich svatby se stalo hitem na sociálních sítích. Wilson dvojici oddal z okna ve čtvrtém patře, ve své řeči přečetl například úryvek z knihy Gabriela Garcíi Márqueze Láska za časů cholery. Svatbě přihlíželi (z bezpečné vzdálenosti) nejen blízcí dvojice, ale i Wilsonovi sousedé a cizí kolemjdoucí. „Bylo to perfektní, klasický New York,“ řekla potom Jenningsová. „Všechno, co na tomto městě miluji, bylo vměstnáno do jednoho okamžiku.“

Na radnici na kole, nebo ze svatby v policejním voze?

Koronavirus v New Yorku, epicentru americké nákazy, urychlil svatby i dalších párů. Třeba Annie Simeoneová a Armando Morales, kteří pracují ve filmovém a televizním průmyslu, se chtěli vzít až někdy v dubnu, v den, kdy budou mít oba volno. Kvůli pandemii ale projekty musely být odloženy a pár měl najednou čas. „Říkali jsme si: Pojďme to udělat co nejrychleji, než zavřou městskou radnici nebo než odjedeme z města,“ řekla listu The New York Times osmatřicetiletá Simeoneová.

Dvojice proto nasedla na svá kola, aby se vyhnula lidem v newyorském metru, a šlapala z Queensu až k City Hall na dolním Manhattanu. „Že pojedeme na kole, jsme nepředpokládali. Ale bylo to romantické,“ popsala nevěsta.

Ne všichni ale byli ochotní své svatební plány pozměnit. Doplatili na to v pondělí novomanželé z Jihoafrické republiky – na jejich svatební oslavu, která se konala i přes celostátní zákaz shromažďování, přijela policie. A odvezla si nejen manželskou dvojici, ale i všech 50 hostů a pastora, který pár oddal.

Podle pondělního vyjádření úřadu v uMhlathuze na pobřeží JAR bude mít pár neobvyklé líbánky – zatížené přísnou kaucí, na níž pár bude propuštěn. Na jejich obvinění pak dojde až po konci mimořádného, nejméně třítýdenního období bezpečnostních opatření, kterými Jihoafrická republika bojuje s koronavirovou krizí.

Reklama

Doporučované