Hlavní obsah

Laterna magika dnes uvede svůj první taneční film

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Svůj první krátkometrážní film v žánru dance for camera uvede dnes na svém webu Laterna magika.

Článek

Film choreografky Nataši Novotné a režiséra Jakuba Jahna se jmenuje New Normal, vznikal během uplynulých tří měsíců a přináší pohled na současnou situaci jako na naději a příležitost k transformaci.

Vše se pohybuje v úrovni metafory, film nevypráví příběh a neukazuje konkrétní popisné situace, hledá hranici stylizace a realismu. Na tvorbě filmu pracoval soubor Laterny magiky spolu s hostujícími umělci. Snímek odstartuje novou audiovizuální programovou řadu, Laterna for Camera.

Hlavní tvůrčí dvojice Nataša Novotná a Jakub Jahn se u natáčení nepotkali poprvé, mají za sebou již společnou práci na krátkém tanečním filmu Hamletophelia. Nataša Novotná je dlouhodobě pracovně provázaná s choreografem Jiřím Kyliánem, který má s tímto žánrem sám velké zkušenosti.

Dalšími tvůrci filmu jsou Marek Cpin jako kostýmní výtvarník a scénograf a Karel Šimek jako light designér. Hudbu vytvořil na míru scénám a náladám multiinstrumentalista Prokop Korba a ve filmu vystupuje také mladá písničkářka Amelie Siba. Za kamerou stál kameraman a fotograf David Markovič.

Natáčelo se na Nové scéně Národního divadla, jejíž architektura se sama o sobě stala scénografií inspirující choreografické řešení i filmovou obraznost:

Laterna for Camera je nově vznikající koncepce a programová řada, kterou by Laterna magika ráda zahájila tvorbu audiovizuálních děl. Jejím iniciátorem je nový umělecký šéf Laterny magiky Radim Vizváry. „Laterna magika přeci není jen divadlo, může zastřešit celou paletu dalších uměleckých činností – a zůstat Laternou magikou. Promlouvá mnoha žánry a může využívat stále nové způsoby tvorby, nové komunikační kanály. Rok pandemie nás totiž mimo jiné naučil, jak důležité je v dnešní době být pro své publikum on-line, a tak chceme podporovat nové projekty a talenty i touto cestou,“ uvedl Vizváry.

Laterna magika připravuje na červen také premiéru pro děti s názvem Zázrak (s)tvoření, premiéra bude 24. června. Jejím režisérem je také umělecký šéf Laterny magiky Radim Vizváry. Představení pro nejmenší kombinuje prvky pantomimy, nového cirkusu i loutkoherectví. Vypráví o tom, jaké by to bylo vytvořit nový svět z čisté nicoty. Tvůrci představení se o to snaží pomocí bílého papíru, který je jedinou rekvizitou na scéně. Z bílého papíru byly vytvořené i podklady pro klasickou filmovou animaci, která se bude na scéně promítat.

Tvoření je principem i poselstvím celé inscenace. Tvůrci chtějí dát divákovi vzkaz, že jaký svět si vytvoří, takový jej budou mít. A že hravost a fantazie jsou právě těmi prostředky, kterými si krásný a příjemný svět mohou vytvořit.

Reklama

Související témata:

Doporučované