Hlavní obsah

Látka v krémech nebo parfémech může škodit DNA, varují vědci z Masarykovy univerzity

Tým vědců z Masarykovy univerzity v Brně zkoumá látku, která je obsažena například v krémech. Prý poškozuje DNA.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Látka EHMC, kterou obsahují opalovací a pleťové krémy, laky na vlasy nebo parfémy, může škodit DNA. Její používání je třeba přehodnotit, říká vedoucí výzkumu.

Článek

Látka, kterou obsahují některé opalovací krémy, není pod vlivem ultrafialového záření stabilní a v přeměněné formě může poškozovat DNA. Zjistili to vědci z Masarykovy univerzity v Brně.

Ethylhexyl metoxycinamát (EHMC) je i v dalších výrobcích denní péče, třeba pleťových krémech, lacích na vlasy a parfémech. Řada z nich ale tuto látku neobsahuje, a proto by se měli lidé při nákupu dívat na složení látek, ze kterých je prostředek vyroben.

Látka EHMC chrání výrobky před znehodnocením kvůli slunečnímu záření, sama ale pod jeho vlivem mění prostorové uspořádání svých molekul a dochází k tzv. izomerizaci. Izomery jsou sloučeniny se stejným počtem atomů a stejnou chemickou značkou. Mají ale jiné prostorové uspořádání, což může ovlivnit jejich vlastnosti.

„Vlastnosti nezměněného EHMC se zkoumaly, ale biologické účinky přeměněné formy doposud ne," uvedl vedoucí týmu z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Pavel Čupr.

V praxi může způsobit závažná onemocnění

Výzkumníci se proto na látku v přeměněné formě zaměřili a zjistili, že v laboratorních podmínkách vykazuje významný genotoxický efekt. „Znamená to, že může poškozovat DNA člověka, a potenciálně tak způsobit mutace v genomu, které by mohly vyvolat i závažná onemocnění," popsala doktorandka Anežka Sharma, která se na výzkumu podílela.

Většímu poškození DNA se tedy obecně vystavují ženy, jež nejrůznější pleťové a vlasové přípravky používají častěji než muži. Znamená to tedy, že jsou více vystaveny riziku onemocnění, která s poškozenou DNA souvisejí.

Česká věda přijde až o 15 miliard. Víc dostane, jen kdo se zlepší, varuje Bělobrádek

Genotoxicitu vědci zkoumali jak na bakteriálních, tak na lidských buňkách včetně kmenových buněk jader. Nejdříve zveřejnili výsledky testů provedených na bakteriích. Při dalším hledání výrobků denní péče, které látku EHMC obsahují, pak zjistili, že jich na trhu postupně ubývá.

Podle Pavla Čupra výsledky zkoumání ukazují, že je nutné používání EHMC přehodnotit. Chce se zasadit o to, aby se o výzkumu dozvěděly například instituce Evropské unie, které se vlivem látek na člověka zabývají.

Čtrnáctiletá Britka se nemohla smířit se smrtí, nechala se zmrazit

Reklama

Související témata:

Doporučované