Hlavní obsah

Láva, kusy skal, jedovaté plyny. Sopka Kilauea řádí třetí týden. Unikátní záběry z těžce zkoušené Havaje

Podívejte se na řádění vulkánu na ostrově Havaj.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Děsivé záběry na žhavou lávu valící se krajinou - a přitom řádění sopky Kilauea nemá žádné oběti na životech a s výjimkou jediného ani žádná vážnější zranění.

Článek

Odborníci nevylučují, že to nejhorší mají obyvatelé Havaje teprve před sebou. Živel je podle nich nepředvídatelný, možná je i masová evakuace. Domovy, často zcela zničené, musely opustit zatím dva tisíce lidí.

Láva z havajské sopky Kilauea se valí do moře, vyvolává exploze a vyvrhuje kusy skal ohrožujících okolní plavbu. Americké úřady podle agentury Reuters minulý týden uzavřely šachty místní geotermální elektrárny, které utěsňují a ochlazují. Ve vnitrozemí se šíří jedovaté plyny a žhavé magma se prodírá hořícím porostem. Vulkanologové varují, že sopka se hned tak neuklidní.

Z kráteru Kilauey míří východním směrem obrovská trhlina dlouhá čtyřicet kilometrů, která je nyní hlavním zdrojem obav. Z jejích útrob vytéká láva a ničí okolí. Od počátku týdne směřuje do moře a při kontaktu s vodou vlivem tlaku vodních par a chemických reakcí v divokém ohňostroji exploduje. Denně z rozsáhlé zemské jizvy uniká přes třináct tisíc tun jedovatého oxidu siřičitého, což je množství, jaké odborníci nepamatují.

Reklama

Související témata:

Doporučované