Hlavní obsah

„Láva tekla přes pole, moji rodinu zasypal popel,” líčí svědkyně zkázu guatemalské vesnice

Svědectví ženy z vesnice, kterou spálila láva a zasypal sopečný popel.Video: Reuters

 

Reklama

Jedna z nejaktivnějších sopek v oblasi se probudila podruhé od začátku roku. Obětí může být mnohem více než doposud potvrzených 25.

Článek

Záchranářům se zatím nepodařilo dostat k některým obyvatelům guatemalských vesnic odříznutých od pomoci pyroklastickými proudy z jedné z nejaktivnějších sopek ve Střední Americe. Kvůli výbuchu byla nařízena evakuace nejméně 3100 lidí a podle úřadů zasahuje rozptyl sopečného popela území, na kterém žije zhruba 1,7 milionu lidí. V nouzových evakuačních centrech našlo přes noc azyl přes 600 lidí.

V Guatemale vybuchla sopka a pokryla své okolí silnou vrstvou popela. Video: AP

Média už přinášejí svědectví prvních zasažených obyvatel. Jedna z žen z vesnice, kterou aktivita sopky Volcán de Fuego zasáhla nejvíce, vylíčila, že láva k vesnici přitekla přes kukuřičné pole. Podle jejích slov popel zasypal řadu členů její početné rodiny. Podle úřadů zemřelo zatím 25 lidí, není ale vyloučeno, že číslo ještě poroste, právě kvůli stále nepřístupným místům, které přírodní katastrofa postihla.

Erupce začala těsně před nedělním polednem místního času (20:00 SELČ). O čtyři hodiny později začal po úbočí sopky stékat lávový proud, který údajně dosahoval teploty kolem 700 stupňů Celsia. Volcán de Fuego (španělsky „ohnivá sopka”) se letos probudil už podruhé a podle místních expertů jde o největší erupci od roku 1974, napsal zpravodajský server BBC.

Volcán de Fuego sahá do výšky 3763 metrů nad mořem a nachází se jen asi 40 kilometrů západně od guatemalského hlavního města Guatemala. V důsledku nepříznivého větru pokryl popel i část metropole a místní letiště muselo přerušit provoz.

Láva pohltila celou guatemalskou vesnici, obětí probuzené sopky je zatím 25.Video: Reuters

Guatemalská vláda vyhlásila kalamitní stav ve trojici nejzasaženějších departementů Chimaltenango, Escuintla a Sacatepéquez. Viceprezident Jafeth Cabrera v neděli večer navštívil v Rooseveltově nemocnici v guatemalské metropoli zraněné, mezi nimiž jsou především lidé, kteří utrpěli popáleniny.

Lávový proud podle úřadu CONRED zasáhl vesnici El Rodeo na jihovýchodním úpatí kuželovité hory, kde zničil domy a spálil několik obyvatel. „Bohužel El Rodeo bylo zavaleno a kvůli lávě se nejsme schopni dostat do vesnice La Libertad, možná tam také zemřeli nějací lidé,” cituje BBC šéfa CONRED Sergia Cabañase. Ten předtím informoval také o smrti jednoho pracovníka tohoto úřadu.

Reklama

Doporučované