Hlavní obsah

Láva tekoucí z havajské sopky Kilauea pohlcuje auta i domy

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Láva tekoucí ze sopky pohlcuje domy i automobily.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Sopka Kilauea na největším ostrově Havaje chrlí stále více lávy. Úřady již obyvatele v dosahu nebezpečí vyzvaly, aby co nejdříve opustili své domovy.

Článek

Poté, co se v blízkosti vybuchlé sopky Kilauea na Havaji otevřela další trhlina, ze které začala unikat láva a toxické plyny, vyzvaly úřady k evakuaci. Více než 1700 obyvatel ostrova muselo opustit své domovy, přes třicet domů lehlo popelem.

Na největším havajském ostrově stále platí nejvyšší stupeň pohotovosti. Oblastí už týden otřásají zemětřesení, to nejsilnější dosáhlo 6,9 stupně Richterovy stupnice. Příchod ničivých vln tsunami však podle geologů na pobřeží ostrova spíše nehrozí.

Úřady také hlásí, že navzdory četným materiálním škodám nikdo nezemřel ani neutrpěl vážnější zranění. K vyvěrající lávě by se však nikdo neměl přibližovat. Kromě vysoké teploty lávy, která zapaluje i věci ve své blízkosti, hrozí nebezpečí také v podobě toxických plynů unikajících z podzemí.

Kilauea je jednou z nejvíce činných sopek na světě, láva z ní vyvěrá už od roku 1983. Podle úřadů zatím není jisté, kdy se sopka opět uklidní.

Reklama

Související témata:

Doporučované