Hlavní obsah

Láva ze sopky na La Palmě dorazila do moře, na pobřeží platí lockdown

Foto: Profimedia.cz

Lávový proud ze sopky Cumbre Vieja dorazil k moři nedaleko pláže Playa Nueva.

Reklama

Proud lávy ze sopky na španělském ostrově La Palma, která začala být aktivní předminulý týden, dorazil v úterý večer do Atlantského oceánu, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na svědky z místa.

Článek

Odborníci dříve varovali, že kontakt žhavé lávy o teplotě asi 1 000 stupňů Celsia se slanou mořskou vodou povede ke vzniku toxických emisí. „Lávový proud dorazil k moři na úroveň pláže Playa Nueva,“ oznámil krátce po půlnoci SELČ na Twitteru Vulkanologický ústav Kanárských ostrovů (INVOLCAN).

V oblasti pláže Playa Nueva stoupají z vody velká oblaka bílé páry, napsala agentura Reuters. Na videu, které bylo pořízeno z oceánografické lodi a sdíleno uživateli sociálních sítí, je vidět, jak se ve tmě žhnoucí láva valí jako vodopád přes útesy do černých vod Atlantiku.

Místní úřady dříve obyvatele ostrova vyzvaly, aby zůstávali uvnitř. „Až se láva dostane do moře, musí být důsledně dodržován lockdown,“ sdělil podle Reuters ředitel krizového týmu Pevolca Miguel Angel Morcuende.

INVOLCAN dříve uvedl, že nebezpečí jedovatých zplodin je omezené na místa v blízkosti lávového proudu. Žádná zranění zatím hlášena nebyla.

Podle odborníků oslovených deníkem El País představuje kontakt lávy s mořem čtyři hlavní nebezpečí: kolaps pobřežního terénu nebo mořských útesů, další otřesy a výbuchy vyvolané tímto kolapsem, možný vznik vln vroucí vody a nakonec už zmíněné jedovaté zplodiny.

Sopka Cumbre Vieja na La Palmě, která je součástí Kanárských ostrovů a leží západně od Tenerife, je aktivní poprvé po 50 letech a začala chrlit popel a lávu 19. září. Láva po cestě k pobřeží poničila téměř 600 domů a banánové plantáže.

Erupce dosud vyhnala z domovů skoro 7 000 lidí. Kvůli popelu rozptýlenému ve vzduchu byly přerušeny lety z místního letiště. Experti se podle agentury AP domnívají, že erupce sopky by mohla trvat až tři měsíce.

Starosta města Tazacorte, které leží právě nedaleko místa, kde došlo ke kontaktu lávy s mořskou hladinou, potvrdil, že za posledních 24 hodin láva ze sopky urazila delší trasu než za poslední týden.

Láva podle něj v pondělí zdevastovala místní plantáže s banánovníky a část města s osmi nebo devíti domy. Poničila také jednu z hlavních silnic na ostrově, což místním obyvatelům výrazně ztížilo evakuaci.

„Nemám slov, nevím co mohu říci sousedům, kteří přišli o domov. Doufám, že se je nějakým způsobem pokusíme udržet v teple a v klidu a pomůžeme jim. Život, který vedli, je ale pryč, “ řekl deníku El Diario starosta Juan Miguel Rodríguez Acosta.

Španělská vláda v úterý po jednání kabinetu oznámila, že ostrovu poskytne okamžitou pomoc ve výši 10,5 milionu eur (asi 268 milionů Kč). Peníze mají posloužit k nákupu bytů nebo domů pro místní, kteří přišli o střechu nad hlavou, a k poskytnutí finanční pomoci postiženým katastrofou.

Rychlost toku lávy na její cestě k oceánu se střídavě zvyšovala a snižovala, a nebylo tak dopředu jasné, kdy k moři dorazí. V pondělí odpoledne se žhavý proud podle médií nacházel zhruba 600 metrů od pobřeží.

Reklama

Doporučované