Hlavní obsah

Láva ze sopky teče do moře, jedovaté plyny ohrožují pobřeží Havaje

Tekoucí láva a jedovaté plyny ohrožují pobřeží Havaje.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Žhnoucí láva z havajské sopky Kilauea začala vtékat do oceánu na jižní straně ostrova. S ochlazením lávy dochází k úniku toxických plynů.

Článek

Náhlá změna teploty lávy, která se setkává s mořskou vodou, způsobuje, že láva vybuchuje a metá do okolí kusy kamenů. Úřady již obyvatele Havaje varovaly, aby se vyhýbali jižnímu pobřeží.

Láva z havajské sopky se přibližuje k elektrárně.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

Podle geologů zatím neexistuje důkaz o tom, že by se měla aktivita sopky zmírnit. Její erupce trvá už přes 19 dní. Evakuovány byly tisíce obyvatel největšího havajského ostrova, na kterém se aktivní sopka nachází.

Žhnoucí láva sopky Kilauea dále sužuje Havaj.Video: AP, Reuters

Tekoucí láva zároveň ohrožuje místní geotermální elektrárnu. Vzduch v okolí pak plní kyselinové výpary, pára a drobné částečky připomínající sklo. Ty mohou způsobit například závažné dýchací potíže. Již dříve zvýšená koncentrace jedovatého oxidu siřičitého vzrostla podle úřadů při posledním měření na trojnásobek.

Z prasklin v okolí sopky Kilauea dál vytékají proudy lávy.Video: Lukáš Marek

Kvůli bezprostřednímu nebezpečí bylo v sobotu z okolí vulkánu povinně evakuováno na 2000 lidí, téměř stejný počet byl mimo domov již dříve. Tisíce dalších lidí odjely do evakuačních středisek či k příbuzným dobrovolně. Dalším obyvatelům místní úřady doporučily ostražitost a případnou evakuaci v závislosti na nových erupcích. Láva dosud pohltila přes čtyři desítky obytných budov a dalších objektů.

Láva ze sopky Kilauea poškozuje silnice.Video: Reuters

V kráteru o víkendu došlo ke dvěma explozivním erupcím, při nichž vylétl oblak dýmu a popela až do výše tří kilometrů. Magma zároveň podle geologů proudí pod zemí a ze sopky si může najít cestu na povrch na různých místech ostrova včetně obydlených oblastí.

Reklama

Doporučované