Hlavní obsah

Svědectví z Itálie: Hotel je pohřben pod několikametrovou lavinou, přežili jen dva muži v autě

Video: Konzulka ČR v Itálii popisuje sled událostí po sesuvu laviny na horský hotel.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Lavina posunula hotel o deset metrů. Záchranáři našli první tělo, dva zachránění líčí, co se dělo při pádu laviny na horský hotel.

Článek

Z hotelu zavaleného po středečním zemětřesení lavinou ve střední Itálii se podařilo vyprostit tělo první oběti.

Záchranáři, kteří se na místo dostali brzo ráno, počítají s tím, že na místě budou další oběti. Velitel záchranářského týmu Antonio Crocetta řekl, že je tam „mnoho mrtvých". Asi 30 osob se stále pohřešuje.

Pusťte si studio Seznam: 

Co víme nového k tragédii v Itálii?

Hotel se pod lavinou částečně zhroutil. Záchranáři pokračují ve vyhrabávání sněhu, ale upozornili, že je to velmi obtížné. Crocetta a další se ke stavbě dostali ve čtyři hodiny ráno na lyžích, vozidla záchranářů a sanitky jsou asi devět kilometrů od hotelu, protože pluh se nemůže vysokou vrstvou sněhu dostat.

Hosté hotelu a personál jsou pod sněhem a troskami už mnoho hodin. „Byla to velká lavina," citovala ANSA záchranáře.

První záběry zevnitř hotelu:

Živí vyvázli zatím dva lidé, které vrtulník dopravil do nemocnice. Jedním z nich je host Giampaolo Parete. „Jsem naživu, protože jsem právě vycházel pro něco do auta," řekl. Jeho žena a dva synové zůstali v troskách hotelu. „Ocitl jsme se pod sněhem, ale podařilo se mi dostat se ven. Auto zavaleno nebylo, počkal jsem v něm, dokud nepřišla pomoc," sdělil v nemocnici osmatřicetiletý muž.

Hotel Rigopiano je v provincii Pescara, která je součástí středoitalské oblasti Abruzzo. Hotel je ve vzdálenosti asi 45 kilometrů od pobřežního města Pescara. Záchranáři tragédii hotelu Rigopiano označují za nešťastný souběh zemětřesení a laviny.

Centrum středečního zemětřesení bylo devadesát kilometrů severovýchodně od Říma. Největší škody byly hlášeny z provincií L'Aquila a Teramo nacházejících se v oblasti pohoří Gran Sasso, kde otřesy uvolnily několik lavin. Otřesy lidé pocítili i v Římě a Florencii.

Co přesně se v Itálii stalo? Pusťte si video:

Lavina zasypala horský hotel v ItáliiVideo: Marie Vladyková

Zemětřesení přišla v době, kdy centrální italské regiony Abruzzo, Marche a Lazio zasáhly sněhové bouře. Mnoho vesnic zůstalo odříznutých a záchranáři pracovali celou noc ve snaze se k nim dostat.

Hotel na Twitter už včera napsal, že kvůli špatnému počasí nefungují telefonní linky.

Reklama

Související témata:

Doporučované