Hlavní obsah

Lavina v Rakousku zablokovala trať a zavalila kamzíka, železničáři ho vyprostili

Záchranná akce kamzíka pod lavinou.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Strojvůdce musel vlak zastavit u vstupu do rakouského Národního parku Gesäuse, kde si všiml kamzíka uvězněného pod sněhem. Zvíře však nebylo pod sněhem téměř vidět, protože vlak pravděpodobně k místě laviny přijel těsně po jejím pádu.

Článek

Pracovníci rakouské železniční společnosti ÖBB zachránili kamzíka uvězněného pod lavinou, která blokovala trať nedaleko rakouského Národního parku Gesäuse. Podle mluvčího železnice byl vlak na cestě mezi městy Admont a Hieflau, když strojvůdce zpozoroval lavinu na trati u vstupu do národního parku.

Vlak, který jel rychlostí asi 30 km/h, tak musel zastavit a strojvůdce si následně všiml uvězněného kamzíka pod návalem sněhu. Začala tak úspěšná záchranná akce, kdy se dva muži pomocí lopat kamzíka z laviny vyprostili. Mluvčí ÖBB také uvedl, že kamzík měl štěstí, že jej záchranáři vysvobodili brzy poté, co lavina spadla. Sám by se pravděpodobně zachránit nedokázal.

Povětrnostní situace v Bavorsku a Rakousku je na mnoha místech stále nebezpečnější. Poté, co byl v úterý v některých částech spolkové země Štýrsko vyhlášen nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, byl dnes pátý stupeň vyhlášen také v Ybbstalských Alpách v centrální části Rakouska.

V úterý bylo ve Štýrsku odříznuto od okolního světa na 2 000 lidí. „Riziko velkých lavin je velmi, velmi vysoké,” řekl šéf štýrské služby pro pomoc při katastrofách Harald Eitner. Nejen v rozsáhlých částech Rakouska, ale také v Bavorsku je hlášeno další sněžení.

Reklama

Doporučované