Hlavní obsah

Lavina v Rakousku zavalila čtyři Čechy, dva zahynuli

Mluvčí MZČR Michaela Lagronová o lavině v Rakousku

 

Reklama

Turisté neměli nouzové vybavení na hory, v oblasti spadlo ještě několik dalších lavin.

Článek

Dva Češi dnes přišli o život pod lavinou v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. Pod sněhem skončili celkem čtyři čeští turisté, oznámila rakouská horská služba.

Zatímco dva muži se dokázali ze sněhu včas vyhrabat, druhé dva se již oživit nepodařilo, uvedla rakouská agentura APA. Narozdíl od přeživších se jim nepodařilo zachránit, pod zavaleným sněhem se nevytvořila vzduchová bublina.

„Dva přeživší turisté se vrací do České republiky, nemají žádná zranění," uvedla mluvčí Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Nyní probíhají vyjednávání, jak a kdy se převezou těla mrtvých zpět domů, převoz by měl proběhnout zítra či v úterý." Dále se musí vyřešit náležitosti jako například pojištění.

Čtyři Čechy zasypala lavina, dva z nich se zachránili

Podle horské služby neměli turisté nouzové vybavení na hory. Rakouská horská služba již před několika dny vydala upozornění na nebezpečí, která se strhnutím laviny hrozí, a apelovala na turisty, aby si svůj denní plán dobře rozmysleli.

Oba muži, kteří se dokázali ze sněhu vyhrabat, se ihned pustili do vyprošťování dalšího zasypaného a pokusu o jeho oživení. Na pomoc k vyproštění čtvrtého už dorazila záchranná služba.

Neštěstí se stalo zhruba 1700 metrů nad mořem. V oblasti ten den spadlo ještě několik dalších lavin, ale všechny lidi, kteří v nich skončili, se podařilo zachránit.

Druhá lavina zasáhla v Salcbursku skupinu čtyř rakouských lyžařů, která sníh uvolnila, když v oblasti Pfeifferköpf u Brambergu sjížděla svah mimo vyznačené tratě. Masa sněhu jednoho z nich zasypala a lyžař utrpěl vážná zranění, oznámili večer podle agentury APA záchranáři a opravili tak původní informaci o jeho úmrtí.

Podle horské služby byli její členové odpoledne povoláni ještě ke třetímu zásahu v oblasti mezi Grossarlem a Bad Hofgasteinem. Lavina tam prý zasypala jednoho člověka, další podrobnosti nejsou zatím známy.

Reklama

Doporučované