Hlavní obsah

Lávka mezi Mikulčicemi a Kopčany dostala název lávka Velké Moravy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé vybrali pro lávku mezi Mikulčicemi na Hodonínsku a slovenskými Kopčany název lávka Velké Moravy. Lávka za 100 milionů korun je otevřená od loňského podzimu.

Článek

O názvu lávky, která spojuje oblast slovanského hradiště v Mikulčicích s Kopčany a kostelem sv. Margity Antiochijské, rozhodli lidé, kteří nejprve posílali návrhy na pojmenování. Zástupci obou krajů pak vybrali dva nejlepší, a to lávka Velké Moravy a lávka svaté Markéty. Hlasovalo se o nich a v srpnu byl jasný vítěz. „Nejvíce hlasů získal název lávka Velké Moravy. Měla 86 procent hlasů v hlasování Jihomoravského kraje a 79 procent v hlasování Trnavského kraje,“ uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Podle hejtmana Bohumila Šimka (za ANO) lávka spojuje dvě velkomoravské obce i unikátní přírodu včetně spojení dvou národních sítí cyklostezek. „Samotní historici ji označují jako most přes jedno tisíciletí. Pro Jihomoravský kraj je to unikátní stavba, svědčí o tom skutečnost, že zaujala i naše slovenské sousedy a byla nominována do soutěže Stavba roku 2019,“ uvedl Šimek.

Podle trnavského župana Jozefa Viskupiče dává lávka nový impulz cestovnímu ruchu. „Jsem přesvědčen, že lávka spolu s novými cyklotrasami je atraktivní nabídkou pro trávení volného času. Tato lávka je jen dalším důkazem nejen dobré spolupráce, ale troufám si říct i přátelství,“ doplnil Viskupič.

Lávka je součástí projektu, který uskutečnil Jihomoravský kraj ve spolupráci s Trnavským samosprávným krajem. Cílem bylo propojení lokality Mikulčice a Kopčany pro cyklisty, pěší návštěvníky i místní obyvatele v unikátní lokalitě památek slovanského hradiště Velké Moravy. Lávka měří 143 metrů a navazující komunikace má přes tři kilometry.

Slovanské hradiště v Mikulčicích je jednou z nejvýznamnějších archeologicky prozkoumaných velkomoravských lokalit. Je to místo z osmého a devátého století, nabízí repliky základů osmi kostelů a knížecího paláce, ale i vyvýšený val, což je zbytek hradeb. Od roku 2015 je otevřená i třicetimetrová vyhlídková věž.

Reklama

Související témata:

Doporučované