Hlavní obsah

Lávku nad ostravskými Bazaly čeká rekonstrukce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lávku nad ostravským fotbalovým stadionem Bazaly čeká rekonstrukce. Změní se i její okolí. Netradiční lávka bude zakončena rámem, který umožní vytváření panoramatických fotek v pozadí s městem.

Článek

Zastávky MHD se promění na pomyslné fotbalové střídačky se známými modrými sedačkami, které byly pro stadion typické. „Současný stav betonové lávky nad ostravským stadionem Bazaly je v porovnání s nově opraveným stadionem nevzhledným prvkem, který kazí celkový dojem takto impozantního místa. Je tedy nezbytné, aby se nové podoby dočkala nejen samotná lávka, ale i její přilehlá veřejná prostranství. Původně měla lávka projít jen klasickou opravou, což nám přišlo líto,“ uvedl starosta Richard Vereš (ANO).

Dodal, že v současné době je již dokončena studie, která bude přepracována do projektové dokumentace. „Samotnou realizaci plánujeme na rok 2022 nebo 2023. Přesné finanční náklady ještě nejsou známy, odhadujeme je na zhruba 22 milionů korun,“ uvedl Vereš. Dodal, že město Ostrava by mělo hradit opravu lávky a městský obvod poskytne peníze na proměnu veřejného prostranství.

„Specifická poloha stadionu a silnice, která se obtáčí kolem terénního zářezu, vytváří unikátní podmínky pro vytvoření ‚něčeho výjimečného‘. Nejdelší část mostové konstrukce dosahuje skoro 80 metrů. Z lávky pro pěší, která má na šířku pět metrů, se stane unikátní zelený most. Implementován zde bude zelený pás, který ukrojí z šíře mostu celé dvě třetiny. Vložená zeleň bude tvořená trávou a skladbou květin a rostlin,“ uvedla mluvčí slezskoostravské radnice Jana Pondělíčková.

Dodala, že povrch lávky bude s největší pravděpodobností tvořen imitací dřeva. Z jedné strany rovněž přibude krajní zábradlí z cortenového plechu. Povrch okolního veřejného prostranství bude tvořen kombinací žulových kostek a betonové dlažby. „Chceme zatraktivnit tuto populární ostravskou vyhlídku a přetvořit betonová prostranství na místo, kde se budou lidé setkávat, zastavovat a fotit s ojedinělým výhledem na celou Ostravu,“ doplnil Vereš.

Reklama

Doporučované