Hlavní obsah

Lavrov: Bez zrušení sankcí k jadernému odzbrojení KLDR nedojde

Lavrov k denuklearizaci KLDR.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se sešel se severokorejským ministrem zahraničí. Po jednáních oznámil, že bez zrušení sankcí vůči KLDR nebude země přístupná k jednání o úplné denuklearizaci.

Článek

Po jednání se severokorejským ministrem zahraničí Ri Jong-hoem v Pchjongjangu reagoval šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov na denuklearizaci KLDR a plánovaný summit mez Kim Čong-unem a Donaldem Trumpem.

„Řešení nemůže být úplné, dokud nebudou sankce zrušeny. Jak toho dosáhnout, je problém vyjednavačů, ale během jedné schůzky denuklearizaci zajistit nelze. Musejí existovat etapy a v každé z nich musí být patrný vstřícný postup,“ komentoval ruský ministr perspektivy setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Lavrov poznamenal, že severokorejská strana zná historii posledních let a jistě bude určovat své stanovisko s přihlédnutím ke všem faktorům. Reagoval tak na dotaz novinářů, zda vyjednávací pozici Pchjongjangu ovlivní rozhodnutí USA vypovědět jadernou smlouvu s Íránem. Podle některých analytiků může KLDR nabýt dojmu, že Washington přijaté dohody neplní.

O konkrétní úvahy severokorejského vedení se prý Lavrov při rozhovorech s Ri Jong-hoem nezajímal. „Považoval bych to za nekorektní,“ řekl.

Cílem diplomatického úsilí je řešení problémů kolem severokorejského jaderného a raketového programu. Washington prohlašuje, že hlavním výsledkem červnového summitu má být dohoda o denuklearizaci Korejského poloostrova.

Reklama

Doporučované