Hlavní obsah

Lavrov: Rusko nebude reagovat na žádost Mayové o vysvětlení v případu exšpiona

Rusko nebude k případu ruského exšpiona zatím nic vysvětlovat.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Rusko nebude reagovat na žádost britské premiérky Theresy Mayové o vysvětlení v případu ruského exšpiona Sergeje Skripala. Alespoň ne do té doby, než Rusku dovolí britské úřady nahlédnout do spisu případu.

Článek

Rusko nebude reagovat na ultimativní žádost Londýna o vysvětlení v případu Sergeje Skripala, kterou Moskvě adresovala premiérka Theresa Mayová. Prohlásil to v úterý na tiskové konferenci v Moskvě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Žádosti Rusko nevyhoví minimálně do té doby, než dostane přístup od britských úřadů k nahlédnutí do spisu případu.

Británie Rusku přístup k informacím o kauze ruského tajného agenta Sergeje Skripala, jehož se někdo pokusil otrávit, odmítla poskytnout.

Mayová v pondělí oznámila, že Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni nervovou látkou Novičok, kterou v minulosti Moskva vyvinula. Proto se britská vláda domnívá, že je „vysoce pravděpodobné“, že Rusko je za čin zodpovědné.

Ruského velvyslance v Londýně Mayová vyzvala, aby podal vysvětlení. Pokud podle premiérky Moskva věrohodné vysvětlení neposkytne do půlnoci, bude Londýn čin považovat za „nezákonné užití síly ruským státem proti Spojenému království“.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila projev Mayové za pohádku a cirkusové představení. Podle serveru BBC mluvčí uvedla, že je závěr zřejmý, protože je to další informační a politická kampaň založená na provokaci.

Pokud se v případě otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala prokáže odpovědnost Ruska, může Británie počítat se solidaritou Evropské unie. Novinářům to v Bruselu řekl místopředseda Evropské komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis.

Trump: Otrávení Skripala vypadá jako práce Ruska

Jakmile Spojené státy dostanou bližší informace o případu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, a budou-li s nimi souhlasit, odsoudí Rusko či kohokoliv jiného. Řekl to v úterý americký prezident Donald Trump.

„Podle mě to na základě všech důkazů, které mají, vypadá jako práce Ruska,“ řekl prezident Trump. „Jakmile dostaneme všechna fakta, a budeme-li s nimi souhlasit, odsoudíme Rusko nebo kohokoli jiného,“ řekl Trump. S britskou premiérkou bude podle svých slov telefonicky hovořit ještě v úterý.

Skripal, který byl agentem ruské vojenské rozvědky, se v 90. letech nechal naverbovat britskou tajnou službou MI6. V roce 2004 byl v Rusku zatčen a o dva roky později odsouzen na 13 let do vězení za špionáž. V roce 2010 ho Moskva spolu s dalšími třemi osobami vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA; od té doby žije Skripal v Británii.

Podle agentury Interfax si ruské ministerstvo zahraničí pozvalo k rozhovoru velvyslance Spojeného království v Moskvě Laurieho Bristowa, s největší pravděpodobností kvůli Skripalově kauze.

Reklama

Související témata:

Doporučované