Hlavní obsah

Lázně Libverda nabídnou speciální péči pacientům po covidu-19

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Lázně Libverda v Jizerských horách nabídnou od příštího týdne léčebné pobyty pro pacienty po prodělaném onemocnění covid-19.

Článek

Balíček je určen lidem, kterým se po koronavirovém onemocnění stále špatně dýchá nebo trpí únavou. Je to připravené s nějakým doporučeným seznamem procedur a léčebných postupů, které by ti lidé měli absolvovat, a v rámci individuální konzultace to ještě bude možné doplnit o další procedury na míru klientovi, řekl ČTK ředitel Lázní Libverda Jakub Zeman.

Lázně Libverda se specializují na léčbu pohybového ústrojí, kardiovaskulárních, onkologických a neurologických onemocnění. Péče o postcovidové pacienty tak nabídku léčebných pobytů rozšiřuje. Zhruba 60 procentům klientů platí pobyt pojišťovny, desetinu návštěvníků tvoří cizinci, zejména z Německa. Loni ale o většinu cizinců lázně kvůli koronavirové pandemii přišly. Navzdory omezením se však podařilo lázně udržet poměrně obsazené a tržby tak podle Zemana klesly meziročně podle předběžných odhadů asi o 17 procent na 75 milionů korun.

První zmínky o léčivých účincích zdejších pramenů jsou ze 14. století, historie Lázní Libverda sahá k roku 1860 a je spjata se šlechtickým rodem Clam-Gallasů, kteří je založili. Výhodou areálu, který tvoří čtyři lázeňské domy se 475 lůžky, je poloha v těsné blízkosti Jizerských hor. Lázně tak v současné době nabízejí jednu z mála možností ubytování v oblíbené rekreační oblasti. „Z lázní je to jen 12 kilometrů na Smědavu, kde je jedno z nástupních míst Jizerské magistrály,“ řekl Zeman.

Lázně Libverda mají v současnosti jen zhruba 70 hostů, s výjimkou Villy Friedland, která nabízí nejdražší ubytování a je až do konce února vyprodaná, jsou ve všech lázeňských domech volná místa. Pro hosty jsou zajištěné i snídaně, obědy a večeře. „Aktuálně ale nabízíme jen léčebné pobyty. Ubytováváme buď pacienty, jejichž pobyt hradí pojišťovna, nebo samoplátce, i ti si ale musí koupit balíček s lázeňskými procedurami,“ dodal Zeman. Podmínkou pobytu je od ledna negativní test na koronavirus, hosté si ho ale mohou nechat udělat i přímo v lázních. Pravidelným testováním prochází i zhruba 120 zaměstnanců.

Reklama

Doporučované