Hlavní obsah
Online

Akce SPD na Václavském náměstí byla vyhrocená. Policie řešila potyčky a zaznamenala hajlujícího muže

Přenos z Václavského náměstí.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem demonstrací na Václavském náměstí jsme sledovali v online zpravodajství.

Článek

V centru Prahy proběhly protesty odpůrců i příznivců Evropské unie. V horní části Václavského náměstí se konala demonstrace proti „diktátu EU“, kterou pořádalo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamury. Vyjádřit nesouhlas s touto akcí přišly skrze dvě shromáždění na náměstí Míru a ve spodní části Václavského náměstí oponentní platformy. Na průběh demonstrací dohlížely desítky policistů.

Fotoreportáž z akce (Autor: Tomáš Pacovský)

+30

Policie musela od sebe dva tábory demonstrantů oddělit. Nejprve několikrát vyzvala protestující proti akci SPD, aby odešli z horní části Václavského náměstí, a poté je vytlačila do Opletalovy ulice.

Později se na sociálních sítích objevily snímky ukazující hajlujícího muže v zeleném baretu. Policie na Twitteru uvedla, že muž pozornosti kriminalistů neunikl, a dodala, že už zná jeho totožnost.

Snímky muže se objevily na sociálních sítích. Policisté sdělili, že budou prověřovat záznamy z akce a případné protiprávní činy řešit. V Praze se dnes střetli příznivci a odpůrci SPD. Lidi demonstrující proti SPD policisté z místa akce vytlačili. Deset lidí zadrželi za neuposlechnutí výzvy úřední osoby.

Speciál Seznamu k demonstraci SPD na Václavském náměstí.Video: Seznam

  • Policie zná identitu hajlujícího z akce SPD, prověřuje záznam akce

    Policisté zjistili totožnost muže údajně hajlujícího na dnešní akci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) v Praze. Policie to uvedla na Twitteru. Snímky muže se objevily na sociálních sítích. Policisté sdělili, že budou prověřovat záznamy z akce a případné protiprávní činy řešit.

  • VIDEO: Policie se přetlačovala s odpůrci demonstrace

    Střet protestujících s policií.Video: Seznam Zprávy

  • Oficiální program demonstrace SPD skončil, lidé jdou pomalu pryč

    Pořadatelé oznámili konec oficiální části demonstrace a popřáli zúčastněným šťastnou cestu domů. Někteří lidé ještě zůstávají na místě, jiní pomalu opouští náměstí.

  • Marine Le Penová pronesla řeč, dav ji odměnil potleskem

    Na Václavském náměstí promluvila předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová. Po její bouřlivé promluvě jí dav mohutně zatleskal. Pořadatelé akce poté poděkovali, že jim policie umožnila shromáždění uspořádat.

  • Policisté vyzvali odpůrce akce, aby opustili horní část Václavského náměstí

    Policisté několikrát vyzvali lidi protestující proti akci SPD, aby odešli z horní části Václavského náměstí k Opletalově ulici. „V horní části Václavského náměstí desítky osob vytrvale narušují průběh řádně oznámené akce, a to i přes opakované policejní výzvy. Policisté jsou nuceni použít donucovací prostředky,“ sdělila policie na Twitteru.

  • Policie vytlačuje zastánce EU do Opletalovy ulice

    Policie vytlačuje členy hlukové olympiády a protestu z náměstí Míru do Opletalovy ulice. Akce pokračuje. Podle reportérky Seznamu jde zhruba o čtyřicet lidí.

  • Proti demonstrantům poprvé zasáhla policie

    V horní části Václavského náměstí došlo k potyčkám mezi oběma tábory. Proti odpůrcům SPD zasáhla policie, za narušování demonstrace.

  • Okamura: Chceme omezovat pravomoci EU

    Tomio Okamura chce s francouzskou političkou Marine Le Penovou a s nizozemským poslancem Geertem Wildersem spolupracovat při omezování pravomocí Evropské unie a posilování role národních států. „Chceme změnit evropskou spolupráci na spolupráci suverénních a svobodných zemí. Já bych hlasoval pro vystoupení (z EU), protože současná EU musí skončit. Nevěřím tomu, že je reformovatelná,“ řekl Okamura. Dodal, že by byl pro návrat k modelu Evropského hospodářského prostoru. „Prosazujeme, aby byl společný trh, volný pohyb občanů evropských národů, zboží i peněz, ale chceme, aby si legislativu jednotlivé státy určovaly na základě výsledku národních voleb,“ uvedl.

  • Příznivce SPD a proevropské demonstranty oddělují těžkooděnci

    Kapela Ortel dohrála. „Češi, držte spolu!” zakřičel na závěr zpěvák Tomáš Hnídek. Oba tábory mezitím oddělili těžkooděnci.

  • Na Václavském náměstí dochází k prvním konfliktům

    V horní části Václavského náměstí hraje pro příznivce SPD kapela Ortel. V dolní části zase probíhá protestní akce a dochází i k prvním především slovním potyčkám mezi tábory.

  • Portrét předsedy nizozemské Strany pro svobodu Geerta Wilderse

    Kdo je Geert Wilders.Video: Zuzana Lachnitová, Klára Galová, Youtube.com

  • Demonstrace proti setkání evropské krajní pravice na Václavském náměstí začíná

    Demonstrace proti setkání evropské krajní pravice v Praze.Video: Jaroslav Gavenda

  • Europoslanec Štětina: Okamura rozsévá nenávist

    Na demonstraci na náměstí Míru se zastavil i eurospolanec Jaromír Štětina. „Jsem tady, protože je potřeba se postavit lži, je potřeba se postavit zášti, je potřeba se postavit násilí. A hlavně je potřeba se postavit panu Okamurovi, který tu nenávist rozsévá. Je potřeba zachránit Evropskou unii, protože ona je základním kamenem míru,“ řekl reportérce Seznamu.

  • Kdo je Marine Le Penová? Podívejte se na portrét političky

    Portrét Marine Le Penové.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

  • Ne všichni jsou proti EU, vzkáže demonstrace na náměstí Míru

    Na náměstí Míru brzy začne demonstrace platformy Proti projevům nenávisti. „Tady bude shromáždění, řekneme si, proč jsme se tady sešli, a pak bude pochod na Václavské náměstí. Tam chceme vyjádřit, že ne všichni Češi souhlasí s nacionalisty, že ne všichni volí SPD a že je tady v republice spousta lidí, kteří jsou pro Evropskou unii,“ řekl Seznamu jeden z organizátorů akce Tomáš Pešinský.

  • V dolní části Václavského náměstí se už připravují účastníci na protestní „hlukovou olympiádu”

    Přípravy na demonstraci v dolní části Václavského náměstí.Video: Jaroslav Gavenda

  • Wilders a Le Penová vystoupili s Okamurou

    Ještě před demonstrací proběhla tisková konference, kde vystoupili hosté, kteří promluví i na Václavském náměstí. Jde o předsedkyni francouzského Národního sdružení Marine Le Penovou, předsedu nizozemské Strany pro svobodu Geerta Wilderse nebo Gerolfa Annemanse z frakce Evropa národů a svobody v Evropském parlamentu. Nechyběl samozřejmě ani předseda SPD Tomio Okamura a místopředseda strany Radim Fiala.

    Podívejte se na přenos tiskové konference

    Tisková konference SPD před demonstrací na Václavském náměstí.Video: Seznam

  • Předvolební odhady přisuzují SPD jeden mandát v europarlamentu

    SPD se v domácích průzkumech o eurovolbách pohybuje dlouhodobě na pětiprocentní hranici. Zmíněný průzkum, který za Česko zpracovávaly agentury Kantar a Median, jí přisuzuje jediný mandát.

    Podle posledního oficiálního průzkumu, který Evropský parlament zpracoval na základě dat z jednotlivých členských zemí začátkem dubna, by si frakce Evropa národů a svobody (ENF), kam patří i SPD, měla oproti stávajícímu stavu poměrně výrazně polepšit (oproti stávajícím 37 mandátům jim průzkum přisuzuje 62 křesel), na post druhé nejsilnější frakce v europarlamentu by však ani takový vzestup rozhodně nestačil.

    Foto: Evropský parlament

    Projekce rozložení křesel v novém Evropském parlamentu.

  • Hluková olympiáda odpůrců SPD

    Během demonstrace SPD se v dolní části Václavského náměstí sejdou i její odpůrci. Na takzvanou hlukovou olympiádu mají účastníci podle organizátorů dorazit nejlépe ve sportovním oděvu s hlukovými doplňky, například pánvemi, dudami, hrnci, trumpetami, saxofony či píšťalkami. V 16:00 pak začne na náměstí Míru protest platforem Proti projevům nenávisti, Pulse of Europe a dalších. Po projevech bude následovat průvod kolem Václavského náměstí.

Reklama

Hlavní zprávy