Hlavní obsah

Le Penová chce rozpoutat občanskou válku, tvrdil Macron v prezidentské debatě

Decentní tmavě modrá v kombinaci s jasně bílou. Volbou oblečení ale umírněný přístup k finální prezidentské debatě skončil.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Francie zažila ostrou debatu mezi finalisty klání o prezidentské křeslo. Jako by kandidáti chtěli voličům vykreslit obrázek zpustošené země po zvolení svého protivníka. Padala slova o občanské válce i náklonnosti k islámskému fundamentalismu. Průzkumy ale ukázaly, že v debatě byl přesvědčivější Emmanuel Macron.

Článek

Už tuto neděli by Francie mohla začít měnit svůj kurz podobně, jako se to děje za Lamanšským průlivem. To slibuje nacionalistka Marine Le Penová. Centrista Emmanuel Macron, který naopak tíhne k evropské integraci, svou sokyni ale viní z rozpoutávání občanské války. Le Penová prý těží z nenávisti.

Nacionalistická kandidátka označila svého protivníka za „miláčka systému a elit", Macron naopak její strategii za snůšku lží. Pravicová kandidátka podle něj žene zemi do občanské války, když lidi straší terorismem.

Video: Po prvním kole voleb se ve Francii rozpoutaly nepokoje. Finalisté rozdělili zemi vejpůl.

V debatě se řešila čtyři základní témata: ekonomika, vzdělávání, Evropa a terorismus. Zatímco předseda hnutí Vpřed! Macron chce vybudovat silné euro a politicky silnou Evropu, jeho protikandidátka vnímá euro jako měnu bankéřů a v budoucnu by se - v případě svého vítězství - nejraději vrátila ke tradičnímu franku. Pokud volby vyhraje, uspořádá Le Penová referendum o snížení závislosti Francie na Evropské unii. Takové smýšlení je však podle Macrona fatální chybou.

Americká i ruská spojka v jednom

Pokud jde o zahraniční politiku, Le Penová mimo jiné řekla, že „Francie nemá žádný důvod pro studenou válku s Ruskem". Považuje se za nejlepšího politika pro jednání s Moskvou, s americkým prezidentem Donaldem Trumpem i s Británií, která se připravuje na odchod z EU.

Favoritem nedělní volby zůstává i po středeční debatě Macron. Toho by podle průzkumu volilo 60 procent dotázaných. Podle průzkumu mezi diváky debatu vyhrál poměrem 63 ku 37 procentům.

Video: První kolo francouzských prezidentských voleb vyhrál Emmanuel Macron.

Video: Josef Mačí

Ve druhém kole oba kandidáti bojují o zhruba 40 procent hlasů, které v prvním kole dohromady nasbírali poražení kandidáti Jean-Luc Mélenchon a François Fillon. Celkem jde o přibližně 14 milionů voličů. Ve Francii ale panují obavy z nízké volební účasti.

Reklama

Doporučované