Hlavní obsah

Le Penová má poslední šanci zabojovat, Macronovi stačí vyčkávat

Ve středu večer mají kandidáti poslední možnost, aby zapůsobili na voliče.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Finalisté francouzských prezidentských voleb mají před sebou velkou televizní debatu. Co musí, nebo naopak nesmí udělat, aby jim v neděli voliči hodili svůj hlas?

Článek

Zatímco pro pravicově orientovanou nacionalistku Marine Le Penovou je televizní debata velkou příležitostí, jak ještě oslovit voliče ve svůj prospěch, centrista Emmanuel Macron bude nejspíš pasivně vyčkávat. Oba hrají o více než 14 milionů voličů, kteří v první volbě upřednostnili Françoise Fillona nebo Jeana-Luca Mélenchona.

Nejnovější průzkumy jasně ukazují, že Francouzi věří spíš Macronovi než Le Penové. Ta ztrácí 15 až 20 procentních bodů. Dohnat takový rozdíl by bylo složité. Ne však nutně nereálné. Co by se muselo stát? Podívejte se na video nad článkem.

Příklad z roku 2002

Připomeňme si nebývalý vývoj voleb před 15 lety. Tehdy se o Elysejský palác utkal otec Le Penové spolu s Jacquem Chiracem. Po prvním kole byly jejich síly poměrně vyrovnané.

Jean-Marie Le Pen si zřejmě hodně věřil, protože se do finále dostal namísto favorizovaného kandidáta - socialisty Lionela Jospina. Udělal však zásadní chybu. Nejenže se s ním z minulosti táhly antisemitské výroky, v roce 2002 přidal ještě ostrou kritiku imigrantů ze zemí Maghrebu. Přistěhovalce nazýval například smrtelnou hrozbou.

Le Pen nakonec z finále odešel jako naprostý odpadlík. Svůj hlas mu nedalo ani dvacet procent voličů. Přestože Marine Le Penová svou funkci předsedkyně Národní fronty, kterou její otec zakládal, složila, se stranou je myšlenkově spjatá. A podobně jako otec v minulosti čelila kritice kvůli rasistickým výrokům. Le Penová se tak musí vyvarovat podobným výpadům.

Video: Kdo je Emmanuel Macron?

Video: Anita Baselová

Video: Kdo je Marine Le Penová?

Video: Anita Baselová

Macron by v závěrečném tažení neměl příliš zdůrazňovat svůj oblíbený status politického nováčka. Přece jen jako ministr úřadujícího kabinetu stál za legislativou, která Francouze pobouřila. Nebude-li se ale v posledních dnech nějak výrazně vymezovat, svůj náskok na Le Penovou by mohl udržet až do neděle.

Reklama

Doporučované