Hlavní obsah

Le Penová může vyhrát, pro Česko by byl nejlepší Macron, říká diplomat Fischer

Rozhovor s Pavlem Fischerem.

 

Reklama

Hněv Francouzů vzrostl, lidé mají pocit, že už jim svět nepatří, říká bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

Článek

Sedm let strávil Pavel Fischer na prestižním velvyslaneckém postu v Paříži. Pověřovací listiny odevzdával v roce 2003 prezidentu Jacquesi Chiracovi, odcházel za Nicolase Sarkozyho a teď sleduje, jak ve funkci končí Sarkozyho přemožitel z roku 2012 Francois Hollande.

A i když před nedělním prvním kolem prezidentských voleb šetří se zaručenými tipy na vítěze, z jeho slov vyplývá, že největší šance přece jen dává centristickému kandidátovi Emmanuelu Macronovi.

„Řada voličů se bude rozhodovat takticky, aby některý kandidát nepostoupil, bude se volit proti Le Penové, proti levicovému kandidátu Mélenchonovi a najednou možná zjistíme, že nám z té rovnice může vyjít někdo, kdo bude nejméně vadit - a to bude možná Macron," říká jednapadesátiletý Fischer.

Dopředu však nevylučuje ani úspěch nejsledovanější kandidátky těchto voleb, šéfky Národní fronty a slavné dceři slavného otce, Marine Le Penové.

„Pokud by Marine Le Penová dosáhla mimořádného výsledku v prvním kole, kterým by vzbudila novou naději nebo dynamiku, může se něco stát. Ale zatím to tak nevypadá, v poslední době ztratila dech, zatímco ostatní nabírají," míní Fischer.

Zkušený diplomat, který v minulosti pracoval i jako poradce prezidenta Václava Havla, si možná již brzy na vlastní kůži vyzkouší, co prezidentská kampaň obnáší. Stále zvažuje, zda se připojí k potenciálním vyzyvatelům prezidenta Zemana pro prezidentskou volbu v lednu 2018.

„Zkouším s tou myšlenkou žít od chvíle, kdy mě někteří lidé zhruba před rokem začali oslovovat. Na tu myšlenku jsem si zvykl, program mám vymyšlený, strategii víceméně hotovou, ale dal jsem si ještě dva týdny, během nichž zjistím, jestli seženu prostředky na kampaň. Oslovil jsem některé potenciální sponzory, ale musím říct, že jsem v tom zatím naprosto neúspěšný," říká Fischer.

Reklama

Doporučované