Hlavní obsah

Le Penová potřebuje přitvrdit. A tak se vypravila za Orbánem

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán při oslavách 65. výročí maďarského povstání.

Reklama

aktualizováno •

Maďarsko čekají v příštím roce klíčové parlamentní volby, Francii zase prezidentské. Poté co maďarský premiér přijal krajně pravicového kandidáta Erika Zemmoura, se za ním chystá i Marine Le Penová.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Maďarský premiér Viktor Orbán čelí na summitech Evropské rady pravidelné kritice kvůli porušování pravidel právního státu a jeho Fidesz už musel opustit i řady Evropské lidové strany. Místo uskupení tradičních konzervativních stran si tak Orbán našel jiné spojence – krajní pravici.

V úterý v Budapešti přijme Marine Le Penovou, francouzskou prezidentskou kandidátku a šéfku nacionalistického Národního sdružení. Le Penová se za Orbánem vydá měsíc poté, kdy se s maďarským autoritářem setkal Eric Zemmour, kometa francouzské prezidentské kampaně bojující o stejné voliče jako Le Penová.

Se Zemmourem se Orbán sešel 24. září na setkání konzervativní a identitářské pravice. Bývalý televizní politický komentátor, který byl opakovaně odsouzen za podněcování k náboženské nenávisti, se v několika posledních průzkumech umístil nad Le Penovou a je možné, že se současné hlavě státu Emmanuelu Macronovi postaví ve druhém kole voleb právě on.

Pro úplnost je třeba dodat, že ani jeden z nich ještě oficiálně neoznámil kandidaturu, v obou případech o ní ale v zemi galského kohouta nikdo nepochybuje.

Chce připomenout, že existuje

Vůdkyně tradiční krajní pravice Le Penová se ocitla v defenzivě a cesta do Maďarska má být jedním ze způsobů, jak o sobě dát znovu vědět. „Být přijatá úřadujícím šéfem vlády dává kandidátce Národního shromáždění pocit vážnosti,“ řekl agentuře AFP politolog Jean-Yves Camus.

„Chce připomenout, že existuje. I vzhledem k tomu, že dvě postavy krajní pravice už do Maďarska odjely,“ domnívá se historik Nicolas Lebourg. Kromě výše zmíněného Zemmoura se při stejné akci sešla s Orbánem i Marion Maréchalová (dříve Le Penová), neteř Marine Le Penové a vnučka zakladatele partaje Jeana-Marieho Le Pena.

Lebourg si zároveň myslí, že Le Penová potřebuje poněkud „přitvrdit“ před svými radikálnějšími voliči. Ty v minulosti zklamala, když přestala usilovat o takzvaný frexit, tedy o odchod Francie z Evropské unie. Šéfka Národního sdružení tak reagovala na průzkumy, které dlouhodobě ukazují, že Francouzi členství v EU silně podporují. Ve snaze přitáhnout větší množství voličů přestala mluvit i o opuštění eurozóny a návratu k franku – ani na to není většina Francouzů zvědavá. Setkání s autoritářským Orbánem, jehož stále více evropských kritiků označuje za diktátora, může radikálním lepenovcům konvenovat.

S Orbánem ostatně Le Penovou pojí i společný pohled na řadu témat: především na migraci a potřebu chránit „evropskou identitu“ před muslimskými uprchlíky. Le Penová navrhuje po Orbánově vzoru referendum, v němž by se k přijetí běženců vyjádřili občané.

Podobně se dívají i na budoucí podobu Evropské unie. Jak už bylo řečeno, většinový názor maďarské i francouzské populace jim neumožňuje usilovat o odchod, oba ale mluví o „Evropě národů“ a varují před nebezpečím superstátu.

Odpor proti migraci i LGBT

Podle zdrojů deníku Le Monde Le Penová na datum schůzky s Orbánem (po ní bude následovat i společná tisková konference) dlouho čekala a její tým naléhal na Orbánovy poradce zvláště poté, co političku předběhl její prezidentský sok Zemmour. Le Penová nyní doufá, že dá v Budapešti zapomenout na schůzku Orbán-Zemmour a že ukáže, že pravým spojencem maďarské vlády je ona.

Setkání se hodí i Orbánovi, jehož čeká v příštím roce napínavá volební kampaň. Jeho odpůrci se sjednocují, aby ho po dlouhých letech u moci svrhli.

Maďarský premiér, který rád líčí západ Evropy jako apokalyptické místo, kde dochází k „tyranii LGBT lobby“ a velkému nahrazování tradiční populace muslimy, uvítá každého Západoevropana, který mu tyto vize potvrdí. V odporu vůči LGBT menšině se Orbán, Zemmour i Le Penová shodnou, v maďarském zákonu zakazujícím „propagaci LGBT ve školách“ by se francouzští krajně pravicoví kandidáti rádi inspirovali.

Le Penová se Orbána navíc před Maďary zastane ve sporu s Evropskou komisí, stejně jako to udělal mluvčí její strany Sébastien Chenu. „Nejsme tu proto, abychom Viktoru Orbánovi dávali dobré nebo špatné body. Zajímá nás, jak Maďarsko odolává vydírání ze strany Evropské unie. Svoboda je nade vše, pokud ji EU nerozumí, pak nechápe nic,“ napsal na Twitteru.

Maďarský premiér slouží francouzské krajní pravici nepochybně za vzor. Pokud by tedy francouzští voliči v příštím roce přemýšleli o tom, že dají hlasy Le Penové či Zemmourovi, měli by se podívat nejdříve do Maďarska. Pokud by výše jmenovaní zvítězili, mohl by jejich režim vypadat obdobně jako ten Orbánův.

Reklama

Doporučované