Hlavní obsah

Le Penová se stáhla z vedení své strany, Fillon vzdal další volby

Marine Le Penová ohlásila dočasný odchod z čela hnutí Národní fronty. Proč?Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Hlavní tvář nacionalistů se snaží před druhým kolem voleb získat na svou stranu váhající voliče.

Článek

Marine Le Penová po postupu do druhého kola francouzských prezidentských voleb ohlásila, že dočasně opouští svou pozici šéfky v krajně pravicové Národní frontě.

Snaží se tak podle pozorovatelů na svou stranu získat nerozhodnuté voliče, které radikální nacionalismus její strany může odrazovat. „Rozhodla jsem se, že jako předsedkyně Národní fronty nastoupím na dovolenou. Budu nad stranickým uvažováním," prohlásila v pondělí večer Le Penová.

V prvním veřejném vystoupení na úvod druhého volebního kola se současně snažila ujistit voliče, že z ní „nemusí mít strach". Le Penová bude bojovat o celkové vítězství s centristou Emmanuelem Macronem, který ji v prvním kole porazil jen velmi těsně: 24,01 ku 21,30 procentům hlasů.

Podle očekávání proti sobě šéfka nacionálního hnutí bude mít většinu tradičních stran. Poražení lídři z prvního kola již vesměs vyjádřili svou podporu Macronovi.

Původní favorit prezidentského klání a nakonec poražený kandidát tradiční francouzské pravice François Fillon již v pondělí připustil, že jeho politická hvězda - minimálně dočasně - pohasla. Oznámil, že necítí mandát, aby jako lídr vedl republikány v červnových parlamentních volbách.

Reklama

Doporučované