Hlavní obsah

Le Penovi přišli o poslaneckou imunitu už třikrát. Marine bude muset na policii

Marine Le Penová bude muset vypovídat na policii.

 

Reklama

Europarlament ve čtvrtek zbavil poslanecké imunity kandidátku na francouzskou prezidentku Marine Le Penovou.

Článek

Před necelými dvěma roky hájila populární francouzská politička Marine Le Penová svou Národní frontu. Někteří novináři stranu tehdy srovnávali s Islámským státem (IS). Na svém twitterovém účtu proto pravicová politička zveřejnila několik záběrů brutálních praktik islámských radikálů. Prý aby ukázala, co je IS, a aby dokázala, že srovnání s Národní frontou je nemístné.

Francouzští policisté ji kvůli tomu chtěli vyslechnout, jenže Le Penová odmítla. Jako členka europarlamentu, ve kterém zasedá již od roku 2004, se vyšetřování může vyhnout. Díky poslanecké imunitě. Jenže té jí europoslanci ve čtvrtek zbavili.

Marine Le Penová láká voliče na rychlejší deportaci imigrantů a odchod z Evropské unie:

Marine Le Penová má ve svém programu k prezidentské kandidatuře 144 bodů. Mimo jiné i rychlejší deportaci imigrantů a odchod z Evropské unie.

Le Penová se tak teď kvůli svým tweetům bude muset zpovídat. Nebude to ale poprvé. Poslanci ji zbavili imunity už v roce 2013 kvůli obviněním z rasismu. O imunitu přišel vloni i její otec kvůli antisemitským výrokům.

Sama Le Penová se od otce distancovala a nechala pozastavit jeho členství v Národní frontě, kterou vede a kterou její otec kdysi zakládal.

V minulosti zbavil europarlament poslanecké imunity například Miloslava Ransdorfa, a sice opakovaně. Poprvé v roce 2009 a podruhé o rok později.

Policie o zbavení imunity požádala kvůli Ransdorfovým autonehodám - konkrétně kvůli té z roku 2007, při níž srazil v Praze na přechodu ženu, která utrpěla lehčí zranění.

Marine Le Penová je favoritkou nadcházejících francouzských prezidentských voleb. Někteří si myslí, že hlavou země galského kohouta by mohl být bývalý šéf Bílého domu Barack Obama:

Reklama

Doporučované