Hlavní obsah

Léčba koronaviru a prevence

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Článek

Zabírají běžně dostupné léky na chřipku?

Mohou pomoci zmírnit příznaky, ale léčbu je nutné zahájit až po vyšetření lékařem.

Jak se mohu proti nákaze COVID-19 preventivně chránit?

Důležité je postupovat tak, jako při běžném virovém onemocnění, tzn. dodržovat základní hygienická pravidla a používat ochranné prostředky. Další možností je také posílit imunitu zdravým životním stylem a přísunem vitamínů.

Snažte se omezit stres, udělejte si čas na cvičení a dopřejte si dostatek spánku.

Jaké léky si mohu koupit, abych včas podchytil léčbu viru?

Pro infekci COVID-19 není doporučena žádná specifická antivirová léčba. Léčba je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb pacienta. K podpůrné léčbě se využívají běžně dostupné léky (na zvlhčení či potlačení kašle, případně snížení teploty), množství symptomů onemocnění COVID-19 se dá úspěšně léčit. Vysokou účinnost léčby potvrzuje na svých stránkách i Světová zdravotnická organizace (WHO).

U nekomplikovaných případů probíhá léčba v domácím prostředí.

Existuje již vakcína proti nákaze?

V současné době není k dispozici vakcína, která by chránila proti tomuto onemocnění. Na vývoji a distribuci nové vakcíny se pracuje.

Klinické studie účinnosti a bezpečnosti trvají vždy minimálně několik měsíců, většinou až roky. U stávající pandemie bude snaha to maximálně urychlit. Izraelští vědci očekávají bezpečnostní data ke své vakcíně do 3 měsíců. Léky budou možná ještě dříve, pokud se tedy skutečně prokáže, že má jejich nasazení smysl.

Může ibuprofen zhoršit zdravotní stav při koronaviru?

V současné době neexistují žádné vědecky doložené důkazy, že by ibuprofen zhoršoval průběh infekce COVID-19.

Pokud se při onemocnění COVID-19 objeví horečka a bolesti (např. svalové), lékař nebo lékárník může doporučit různé možnosti léčby k úlevě od potíží. Mezi ty patří paracetamol nebo nesteroidní protizánětlivé léky, tedy právě i ibuprofen. Každá z těchto léčivých látek má svůj dobře známý bezpečnostní profil a liší se v některých přínosech i rizicích léčby. Více najdete ve vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Volba léku při nachlazení je vysoce individuální. Ibuprofen je kontraindikován u mnoha pacientů, například s vředovou chorobou nebo užívající léky na ředění krve. Jiné kontraindikace platí pro užívání paracetamolu (pacienti s jaterními potížemi, cirhózou, alkoholici aj.). Další kontraindikace mají léky s obsahem acetylsalicylové kyseliny nebo diklofenaku. O tom, jaký lék je pro vás vhodný, se prosím poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Je aktuální zákaz distribuce léčiv a s ním spojený vývoz mimo území České republiky dle Nařízení vlády č. 104/2020 Sb.?

Informace o aktuálním omezení distribuce a vývozu léčiv lze najít na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Vláda zrušila zákaz exportu léčiv s výjimkou těch, které jsou nutné k léčbě následků koronaviru.

Jak se mám chovat u lékaře?

Pokud netrpíte jiným druhem onemocnění, které vyžaduje návštěvu lékaře, nechoďte za ním osobně, ale kontaktujte jej telefonicky.

Pokud musíte jít osobně za lékařem, dodržujte příslušná opatření:

- dodržovat respirační etiketu při kašli, kýchání a smrkání, používání jednorázových kapesníků,

- dodržovat hygienu rukou,

- je nutné nosit ochranné prostředky dýchacích cest při pohybu a pobytu na všech místech mimo bydliště (rouška může být klasická ústenka, doma vyrobená textilní nebo i šála či šátek).

Funguje alkohol jako prevence?

Alkohol lze vnímat pouze jako účinnou dezinfekci rukou či povrchů v koncentraci 70% a výš. Konzumace alkoholu však není ochranou, jelikož nepokryje všechny sliznice a ve vysoké koncentraci je pro sliznice škodlivý.

Funguje chlór jako dezinfekční prostředek?

Chlór je účinný dezinfekční prostředek pouze pro povrchy, nikoliv však na lidskou pokožku. Tak stejně se chlór nesmí nikterak konzumovat.

Dokáží nosní kapky zničit virus?

Nosní kapky nedokáží virus zničit.

Působí česnek jako prevence před infekcí?

Česnek je zdravá potravina, která posiluje imunitu, avšak není prokázáno, že by zabránila infekci.

Mají červené řasy ozdravné účinky?

Červené řasy sice mají ozdravné účinky proti virům, avšak proti novému koronaviru se tento účinek nikterak neprokázal.

Působí pravidelná konzumace horké vody jako prevence nakažení?

Pravidelná konzumace horké vody není proti koronaviru účinná.

Pomohou mi některá antibiotika?

Antibiotika nejsou účinná vůči virovým onemocněním. Naopak jejich nadbytečná konzumace může lidskému tělu uškodit.

Má kouření nějaký vliv na onemocnění?

Kouření nemá vliv ani na počátek či průběh onemocnění.

Mají nějaký efekt nápoje obsahující chinin (např. tonic)?

Takovéto nápoje nemají na onemocnění žádný vliv.

Virus nepřežije v chladném prostředí?

Dle dosavadních výsledků vyplývá, že virus se může přenášet ve studeném i teplém podnebí.

Má ozonizér dezinfekční účinky?

Ano, ozonizér má dezinfekční účinky.

Jaké mohu používat léky v případě, že mám příznaky nákazy?

V otázkách užívání léků je nutné se obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

Jak je to s dostupností léku Plaquenil?

Účelem přijímaných opatření je prioritně zajistit pokračování v léčbě rozléčených pacientů, ale zároveň i mít pod kontrolou zásoby léčivého přípravku Plaquenil pro případnou potřebu nemocných s COVID-19 hospitalizovaných v nemocnici. Situace při výdeji léčivého přípravku Plaquenil na recept v lékárnách rozléčeným pacientům by se měla stabilizovat během pár dnů. Je snaha zamezit vytváření zásob v některých lékárnách (což by sekundárně mohlo způsobit nedostupnost v jiných) a tudíž by objednávky pro rozléčené pacienty měly přibližně odpovídat objednávkám za minulé období, proto lze doporučit, abyste se obrátila na lékárnu, ve které si léčivý přípravek PLAQUENIL obvykle vyzvedáváte a v případě přetrvávajícího problému s dodávkami doporučujeme, aby se lékárna obrátila přímo na držitele rozhodnutí o registraci, společnost Sanofi-aventis, s.r.o. (cz-info@sanofi.com).

Jaká je norma na ochranné oděvy?

Každý zdravotnický prostředek registrovaný u nás a uvedený na trh musí splňovat určité parametry. Aktuální informace jsou na stránkách SÚKL.