Hlavní obsah

Léčba Trumpem nezabrala. Schodek obchodu USA je nejvyšší za 12 let

Foto: PxHere.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Deficit zahraničního obchodu USA překvapivě vzrostl o téměř 19 procent na 63 miliard dolarů. Především za to může razantní snížení přebytku bilance služeb na 17,4 miliard dolarů, tedy nejméně od roku 2012.

Článek

Deficit zahraničního obchodu Spojených států v červenci ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl o 18,9 procenta na 63,6 miliardy dolarů (1,4 bilionu Kč), což je nejvíce za 12 let. Důvodem je rekordní růst dovozu, který výrazně překonal nárůst vývozu. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu. Údaje naznačují, že zahraniční obchod by mohl být brzdou ekonomického růstu ve třetím čtvrtletí.

Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali, že schodek vystoupí z červnových 53,5 miliardy pouze na 58 miliard dolarů.

Dovoz se v červenci zvýšil o rekordních 10,9 procenta na 231,7 miliardy dolarů. Dovoz zboží přitom vzrostl o 12,3 procenta. Hodnota zboží a služeb vyvezených ze země pak vzrostla o 8,1 procenta na 168,1 miliardy dolarů. Vývoz zboží se zvýšil o 11,9 procenta.

Důvody rekordu

Přebytek bilance služeb se pak snížil na 17,4 miliardy dolarů, což je nejnižší údaj od roku 2012. Bilance služeb zaznamenala pokles přebytku poprvé za tři měsíce. Nárůst dovozu služeb byl vyšší než nárůst vývozu. Export cestovních služeb se pátý měsíc za sebou snížil a je o tři čtvrtiny menší než před rokem. Naopak stoupl dovoz řady služeb, od pojišťovacích a finančních přes stavební až po cestovní.

Celková hodnota vývozu a dovozu činila 399,8 miliardy dolarů. To je méně než před pandemií, upozornila agentura Bloomberg.

Zvýšení obchodního deficitu v červenci po jeho snížení v předchozím měsíci naznačuje, že se americká ekonomika začíná zotavovat. Objem obchodu je vyšší než v květnu, což bylo minimum za současné pandemie. Po prvním nárůstu způsobeném uvolňováním protikoronavirových opatření ale zůstává nízký.

Reklama

Doporučované