Hlavní obsah

„Léčbu rakoviny bychom zlepšit mohli,“ doufá investor do vývoje léku Karel Komárek st.

První díl rozhovoru s investorem a zakladatelem Smart Brain Karlem Komárkem starším.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vývoj léku na rakovinu MitoTam přijde jeho investory, otce a syna Komárkovi, během necelých dvou let na sto milionů korun. Ani pak ale nebude jisté, že se dostane na trh.

Článek

Už druhým rokem pokračují klinické testy látky MitoTam, která se může stát novým českým lékem na rakovinu. Vývoj financuje čtvrtý nejbohatší Čech Karel Komárek, majitel skupiny KKCG, a jeho otec Karel Komárek starší. Pokud se klinické zkoušky dostanou do závěrečné třetí fáze, bude oba muže čekat závažné rozhodnutí.

„Budeme pak muset se synem zvážit, co dál,“ říká v rozhovoru pro pořad Špičky Byznysu Karel Komárek senior, jehož firma Smart Brain je iniciátorem a hlavním garantem vývoje MitoTamu, který vznikl v laboratořích Biotechnologického ústavu Akademie věd ve Vestci u Prahy.

Komárek starší financuje projekt už osm let, jeho kapitálově silnější syn se přidal poté, co se po testování na myších a psech ukázalo, že MitoTam má potenciál v chemoterapeutické léčbě lidských nádorů.

Komárkovi jsou připraveni dát do vývoje zhruba sto milionů korun, to ale na dokončení vývoje nebude stačit. „Pak bychom zřejmě potřebovali nějakou podporu,“ uvažuje Komárek, který připouští, že by se synem mohli k vývoji přibrat další investory, nebo celý projekt odprodat. Pak by se ale zbavili části zisku z dosud nadějného projektu, který nyní společně kontrolují ze tří čtvrtin.

Druhá část rozhovoru s investorem Karlem Komárkem starším.Video: Seznam Zprávy

Komárkovi patří do stále početnější skupiny českých bohatých podnikatelů, kteří finančně podporují biotechnologický výzkum. Jde o mimořádně riskantní projekty, protože převedení výsledků výzkumu do praxe je v tomto oboru zdlouhavý a nákladný proces. Během let vývoje a testování se u většiny projektů ukáže, že naděje do nich vkládané jsou marné: testovaná látka může mít negativní vedlejší účinky, nemusí být tak efektivní, jak se na začátku zdá, nebo přijde konkurence rychleji na trh s vlastním levnějším či lepším projektem.

Co Komárkovy u výzkumu drží? Jaký je princip a perspektiva MitoTamu? Jak se rozšiřuje skupina bohatých byznysmenů, kteří investují do biotechnologií? Sledujte pořad Špičky Byznysu, tentokrát o soukromém kapitálu v biomedicíně.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na TV Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované