Hlavní obsah

Léčitel, nebo odborný zdravotní pracovník? Politici se dohadují, kam zařadit čínskou medicínu

Duel: čínská medicína.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Terapeuti a specialisté čínské medicíny zřejmě už nově nebudou na seznamu odborných zdravotnických pracovníků. Jejich vyškrtnutí schválili senátoři. Přitom horní komora loni jejich zařazení mezi zdravotnický personál posvětila. Předlohu teď musí ještě posoudit vláda a také poslanci. Ministr zdravotnictví se už nechal slyšet, že by terapeuty raději zařadil do zákona o léčitelství. Kam tedy patří? A nebudou je politici zas za rok chtít přeřazovat jinam?

Článek

V Duelu diskutují senátorka Alena Dernerová (za SD-SN), která prosazuje změnu schválených pravidel, a poslanec za hnutí ANO Rostislav Vyzula, který naopak prosadil přeřazení terapeutů v minulém volebním období.

Tvůrcům senátorské novely - Aleně Dernerové (za SD-SN) a Vladimíru Plačkovi (ČSSD) - vadilo mimo jiné to, že čínští léčitelé by byli zvýhodněni oproti ostatním, mohli by získat titul bakaláře či magistra a jejich služby by mohly hradit zdravotní pojišťovny. „Hlavní námitkou proti čínské medicíně jako regulérní součásti českého zdravotnického systému je nejen fakt, že nejde ověřit kvalitu čínských lékařů, ale zvláště to, že peníze za alternativu z Dálného východu mohou chybět jinde, například při léčbě vzácných onemocnění,” píší v návrhu.

Změnu do zákona prosadil loni tehdejší šéf sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) s argumentem, že v Česku působí mnoho poskytovatelů čínské medicíny, ale není možné jednoznačně ověřit jejich vzdělání a rozsah a kvalitu nabízené péče.

Reklama

Doporučované