Hlavní obsah

Léčitelé pod kontrolou. Po aféře s vylučováním rakoviny stolicí přichází regulace

Léčitelé budou pod větší kontrolou. Budou jim hrozit i statisícové pokuty.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Léčitelům budou hrozit vysoké sankce. I za to, když nepovedou dokumentaci o jimi doporučených terapiích.

Článek

Léčitelé podávají homeopatika nebo třeba dlaní předávají vitální sílu nemocnému, v horším případě pak zrazují pacienty od léčby rakoviny. Podle odhadů ministerstva jsou léčitelů v Česku tisíce. Jejich síť se ale zatím nikomu nepodařilo plně zmapovat.

Jedno mají nicméné šarlatáni společné. Zpravidla nevedou zdravotnickou dokumentaci o tom, jaké služby klientovi poskytli. A ten se pak v případě komplikací nemůže bránit. Proto chce ministerstvo nastavit jasná pravidla.

„Regulace musí být jednoduchá, aby mohla postihnout všechny. Někteří mají předepsané způsoby, jak vést dokumentaci, někteří vůbec. My chceme, aby vedli alespoň základní dokumentaci, v níž vysvětlí, jak provedli diagnostiku, co s pacientem dělali nebo co mu nabízeli,“ uvedl pro Seznam.cz Radek Policar, náměstek pro legislativu z Ministerstva zdravotnictví.

Právě zdravotnický resort finišuje přípravu zákona o léčitelství. Ten má omezit podvodné praktiky, kterými léčitelé mnohdy nabadájí k drastickým způsobům „léčby“. Resort při vytváření nových podmínek pro šarlatány vycházel i ze známé kauzy o již neexistujícím zařízení Aktip, ve kterém terapeutka mimo jiné radila pacientovi, že má vyloučit rakovinu stolicí.

Pokud léčitelé nesplní zákonné podmínky, mohou dostat pokutu ve výši stovek tisíc. Na léčitele by se také měla vztahovat povinnost nahradit pacientovi vzniklou škodu. Mnohdy jsou ale důsledky fatální.

„Libovolný člověk pacientovi například poradí, že může požívat antiparazitika určená pro zvířata nebo že má v různých podobách konzumovat, potírat se nebo dokonce volit klystýr pomocí bazénové dezinfekce,“ uvedla novinářka Zdravotnického deníku Ludmila Hamplová. Ta dlouhodobě mapuje metody léčitelů. Sama upozorňuje, že praktika spojená s používáním dezinfekce je v Česku zvlášť oblíbená.

Kromě toho léčitelé často doporučují pacientům drahé preparáty a pomůcky, které jim v léčbě nemohou pomoci. A co je horší, oddalují pacienty od skutečné medicínské léčby. Hamplová varuje například i před situací, kdy onkologicky nemocný pacient promešká dobu, kdy by se mohl léčit běžnými lékařskými metodami, a posléze zjistí, že jeho nemoc už plně propukla a je v posledním stadiu.

Cílem ministerstva je, aby nový zákon o léčitelství nastavil jasná pravidla, protože dosud působí léčitelé v Česku bez jakékoli kontroly – nemají totiž povinnost registrace. A jak ukázala reakce na dokument České televize Obchod se zdravím o spolku Aktip, zpětné dokazování toho, co se v „ordinacích“ léčitelů odehrávalo, je značně problematické.

Bývalá vedoucí nezdravotnického zařízení a současně lékařka Jarmila Klímová označila v rozhovoru pro Seznam.cz dokument ČT za účelově sestříhaný. A podle závěrů policejního vyšetřování nebyly postupy a praktiky, které centrum používalo, trestným činem. Vyšetřování se ale zabývalo pouze trestním oznámením ve spojitosti s tím, co odhalil dokument. Odpůrci léčitelů z dnes již neexistujícího centra nicméně poukazovali na základní fakt, tedy že léčitelé zneužívali důvěry pacientů.

„Ta aféra probíhala v momentě, kdy jsme na změnách už pracovali, ale pomohla nám v tom si ujasnit některá pravidla,“ dodal Policar.

Odborná diskuze na téma alternativního léčení je přesto složitá. Někteří odborníci před přijetím zákona o léčitelství varují. Tvrdí, že poskytování alternativní péče nelze vymýtit úplně a že je takový krok de facto legitimizováním praxe léčitelů. A upozorňují i na příklad již zmíněného Aktipu, který sice ukončil svou činnost, léčitelé z centra se ale zapojili do nové platformy s názvem Jednotná medicína. To si uvědomuje i samotné ministerstvo. Jeho cílem je nicméně regulace, nikoli úplné ukončení činnosti léčitelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované