Hlavní obsah

Léčivá látka proti rakovině, na které se podíleli Češi, je hotová. Máme i záložní, hlásí vědci z Dejvic

Čeští vědci hledají nové léčivo proti rakovině.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ještě letos dostane americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv přihlášku na novou látku proti různým druhům rakoviny. Vznikla díky spolupráci českých a amerických vědců. Pokud ji úřad schválí, mohou začít testy na pacientech.

Článek

Výzkumný tým řídí Pavel Majer z Ústavu organické chemie a biochemie v Praze. Pro magazín Televize Seznam Byznys popsal, jak jsou daleko. „Látka je hotová a samozřejmě musí být připravená v dostatečném množství a čistotě. Znamená to, ve chvíli schválení této přihlášky, je možnost tuto látku použít na léčení lidí. My už ale máme i další látky, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou podstatně lepší. A v případě selhání té původní bychom byli schopni ji prostě vyměnit.”

DON je látka původně získaná z přírodní bakterie, která se vyskytuje v půdě v Peru v Jižní Americe. Vědci prokázali, že dokáže rakovinné buňce zablokovat přísun zásadního stavebního kamene: dusíku. Zatím si ale neuměli poradit s tím, že je toxická a ničí i zdravé buňky, hlavně v zažívání. To se nyní změnilo.

Průběžné výsledky ukazují, že látka DON by mohla zvýšit působení imunoterapie, tedy léčby, která umí nastartovat imunitní obranu lidského těla proti nádoru. Jsou tak slibné, že výzkum vloni podpořili zahraniční investoři částkou 40 milionů dolarů.

Ústav organické chemie a biochemie má ve struktuře Akademie věd výsadní postavení: je jednoznačně nejbohatší. Díky spolupráci s firmou Gilead, především ale díky osobnosti profesora Antonína Holého a jeho patentům. Právě jeho výzkumy stojí za léky na zmírnění projevů nemoci AIDS, proti žloutence nebo proti oparům, které užívají miliony lidí po celém světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované