Hlavní obsah

Led na jezerech v Pardubicích je tenký, bruslit se na nich nedá

Foto: Seznam Zprávy

ilustrační snímek

Reklama

Radnice v Pardubicích varuje zájemce o bruslení na ledě, aby se nevydávali na Matiční jezero ani další vodní plochy ve městě. Přestože jsou mrazy, tloušťka ledu ještě není dostatečná, uvedlo město v tiskové zprávě.

Článek

Prokázala to kontrolní měření provedená dobrovolnými hasiči. Tloušťka ledu na pardubických vodních plochách je maximálně pět centimetrů, což je stále málo. Měla by být minimálně dvojnásobná.

Na Matičním jezeře hasiči změřili led na třech místech, měl od tří do 4,5 centimetru. Na Čičáku v parku Na Špici dobrovolní hasiči naměřili zhruba tři centimetry a vodní plocha Bajkalu byla pokryta ledem o síle čtyř až pěti centimetrů.

„Důležité je také pamatovat na to, že v místech odtoků či kanalizačních vypustí se tato čísla ještě snižují. Za všeobecně bezpečný led, na kterém lze bruslit, je považován ten, který je alespoň deset centimetrů silný, není viditelně popraskaný, neprosakuje skrz něj voda a má namodralou barvu,“ uvedla Iveta Koubková z tiskového úseku radnice.

Sílu ledu v centru Pardubic budou dobrovolní hasiči kontrolovat i v nadcházejících dnech. Další měření mají naplánovaná na sobotu. Lidi varují i hasiči. Ve čtvrtek se na Synském rybníku v Poličce na Svitavsku pravděpodobně při přípravě kluziště probořil led pod čtyřkolkou. Řidiči se nic nestalo, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Reklama

Doporučované