Hlavní obsah

Ledecká může získat dvě zlata v různých sportech na ZOH, jako první žena v historii

Jestli Ester Ledecká zvítězí i v obřím slalomu, půjde o historickou raritu.Video: Lukáš Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud Ester Ledecká vyhraje obří slalom na snowboardu, stane se třetím sportovcem v historii, kterému se podařilo získat na ZOH zlaté medaile ve dvou jiných sportech.

Článek

Ester Ledecká má šanci stát se první ženou a teprve třetím sportovcem v historii všech olympijských her, kterému se podařilo získat dvě zlaté medaile v různých sportech na stejné olympiádě.

O druhou zlatou medaili z Pchjongčchangu bude bojovat v sobotu. Potom, co překvapivě vyhrála lyžařský superobří slalom, ji čeká obří slalom na snowboardu, ve kterém je největší favoritkou.

Dvě zlata v různých sportech na jedněch zimních hrách vyhráli v minulosti jen Norové Thorleif Haug a Johan Gröttumsbraaten, přičemž oba ovládli zároveň severskou kombinaci a běh na lyžích. Haugovi se to povedlo ve Francii na prvních zimních olympijských hrách v Chamonix v roce 1924 a Gröttumsbraatenovi o čtyři roky později ve švýcarském Svatém Mořici.

V jiných sportech na různých zimních olympiádách vyhrál také Fin Heiki Hasu. Povedlo se mu to v severské kombinaci ve Svatém Mořici v roce 1948 a ve štafetě běžců o čtyři roky později v Oslu. Poslední, komu se to povedlo, je Ruska Anfisa Rezcovová, ta slavila po sprintu v biatlonu v Albertville 1992 a poté se štafetou běžkyň v Lillehammeru o dva roky později.

Letní olympiády mají podobných případů celou řadu

V historii letních olympijských her je osob, které mají dvě a více medailí z jednoho ročníku her z různých sportů, podstatně více. Známý je tím například americký atlet Carl Lewis, který kromě tří zlatých medailí z různých kategorií běhu získal na hrách v Los Angeles zlato i za skok daleký. Stejně tak v Berlíně jeho krajan Jesse Owens.

Více zlatých medailí z jedné olympiády vyhrála i řada gymnastů na různých typech nářadí. A například Němec Carl Schumann získal v Aténách v roce 1896 kromě dvou zlatých medailí z různých disciplín gymnastiky i zlato z wrestlingu.

Reklama

Doporučované