Hlavní obsah

Ledecký si při obraně dcery nebral servítky: Něco tak nefér jsem nezažil, šéf svazu by měl rezignovat

Janek Ledecký se na tiskové konferenci ostře opřel do lyžařského svazu.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Boj o novou reprezentační smlouvu dvojnásobné olympijské vítězky Ester Ledecké nekončí. Po úterním jednání výkonného výboru Svazu lyžařů trvá agentura Sport Invest, která třiadvacetiletou závodnici zastupuje, na tom, že svazové vedení lže a překrucuje fakta. Do sporu se na středeční tiskové konferenci agentury vložil i otec závodnice Janek Ledecký.

Článek

„Ta situace je v podstatě standardní, se svazem permanentně bojujeme sedmnáct let,” přisadil si na mimořádné středeční tiskové konferenci agentury otec Ester Janek Ledecký. „Ten důvod, proč tady jsem, je, že mě opravdu vytočilo, že došlo na ty pohrůžky, které zaznívaly celou tu etapu našeho soužití, nebo spíš zákopového boje, se Svazem lyžařů.”

Po jednání šéfa svazu Lukáše Sobotky je Ledecký přesvědčený, že by měl rezignovat. „Jestli je to frajer, alespoň trochu, tak poté, co provedl, rezignuje sám za sebe, protože tohle se prostě nedělá. Jestli to není frajer, jakože si myslím, že ne, tak se bude té funkce držet zuby nehty, dokud to půjde, bude jako pijavice přisátý na toku státních peněz.”

Vysvětlil, že za celou svou kariéru se nemusel napojovat na veřejné prostředky: „Poprvé, co jsem byl nucený jednat s organizací a přizpůsobovat se pravidlům organizace, která je napojená na veřejné prostředky, bylo, když začala Ester závodit, to jí bylo 6 let. Od té doby vedeme se Svazem lyžařů České republiky nepřetržitou válku,” tvrdí.

„Nikdy to nebylo o výši příspěvku, které na začátku nebyly žádné,” vysvětluje Ledecký. Podle něj funkcionáři Svazu lyžařů podlehli pocitu, že závodníci a závody se konají jen díky svazu. „Chtěl bych říct, že to tak není,” objasňuje Ledecký. „Bez členství ve Svazu lyžařů si nezazávodíte, prostě vás nepustí na start. Nicméně pravda je taková, že kdyby tady nebyl svaz, tak by se závodníkům závodilo úplně senzačně. Jenže funkcionáři svazu by si museli najít nějakou práci,” říká s náznakem ironie.

„Pořád mají vztyčený prst a říkají: Tam tě necháme závodit, tam nenecháme, tam tě pustíme a sem nepojedeš. A ted po úžasném úspěchu, který se Ester podařil v tomto roce, mě dostalo na koleno prohlášení, že ji nepřihlásí na závody. Že jí nepodepíše reprezentační smlouvu a že doporučí partnerům, kteří Ester celkem věrně podporují, jako je třeba Dukla, aby s Ester přerušili smlouvu. Považuji to za bizarní a nehoráznou záležitost,” rozčiluje se otec třiadvacetileté hvězdy českého sportu.

Foto: Lucie Hrdličková

Dopis od českého Svazu lyžařů, který dostal tým Ester Ledecké.

Včerejší vyjádření výkonného výboru lyžařského svazu Ledecký bere jako snahu populisticky zmanipulovat čísla, aby jeho dceru popudili proti veřejnosti. „Mně to přišlo tak nefér, tak nesolidní a lživé a proti tomu sportu, že jsem něco podobného ještě nezaznamenal.”

Na otázku, jaká situace by mohla nastat v případě, že se se svazem nedohodnou, odpovídá: „Ester všem vzkazuje, že bude závodit, ať se děje, co se děje. Přeberte si to, jak chcete.” Na dotaz, jestli by uvažovali i o možnosti, že Ester bude reprezentovat jinou zemi než Českou republiku, Ledecký odpovídá: „Úplně otevřeně musím říct, že když to jinak nepůjde, tak je to samozřejmé. Pokud nám nezbyde jiná možnost, tak jestli si tady někdo z těch funkcionářů myslí, že Ester toho nechá, protože se to někomu nelíbí, tak to se opravdu mýlí.”

Šéf agentury Sport Invest David Trávníček situaci mírní: „My jsme přesvědčeni, že Ester Ledecká bude dále reprezentovat a závodit za Českou republiku.” Podle něj svaz nepochopil, proč je pro jejich stranu návrh smlouvy nepřijatelný: „Není to o výši státní podpory. Svaz nás a Ester omezuje ve výběru komerčních partnerů. Pokud bychom podepsali navrhovanou smlouvu do 31. srpna, tak by Ester přišla ve čtyřletém období o částku, která by pokryla celou jednu další sezonu. My se těch peněz vzdát nechceme, protože je Ester potřebuje. Svaz ale nenabídl žádnou alternativu. Problémem je velikost reklamních ploch na kombinézách a využití komerčních subjektů. Pokud se toto upraví, jsme připraveni smlouvu podepsat,” uvedl Trávníček. Jednání obou stran by podle něj mělo proběhnout ve čtvrtek.

Podívejte se na tiskovou konferenci Sport Invest a Janka Ledeckého ke sporu se svazem

Tisková konference.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované