Hlavní obsah

Lednice, topení i osvětlení ovládané v aplikaci a na dálku. Budoucnost chytrých zařízení má ale velká úskalí

Internet věcí je podle expertů budoucnost technologie.Video: Valérie Dvořáková

 

Reklama

Lednice, termostat, osvětlení a další každodenně používaná zařízení budou v budoucnu připojená k internetu. A ovládat je bude člověk pouhým kliknutím v aplikaci. Nebude tak problém zjistit, co vám v lednici chybí před příjezdem z dovolené nebo si zajistit, aby v domě bylo teplo, ještě než dorazíte na místo.

Článek

Takzvaný Internet věcí (IoT) má ale jedno velké úskalí. Zařízení se stávají častým a snadným terčem hackerů, kteří se snadno dostanou k soukromým datům.

Výzkumník IoT společnosti Avast Vladislav Iliushin vytvořil speciální levitující květináč. Do jeho systému umístil odposlouchávací zařízení, wi-fi i další software. „Vytiskli jsme si vršek plastu na krabičce tak, aby vypadal jako originál a abychom do něj dokázali umístit všechna zařízení, která potřebujeme. A představíme si, že krabičku někomu pošleme a člověk, který ji dostane, neví, že se jedná o chytré zařízení,“ popsal experiment Iliushin.

Pokud má pak uživatel vedle květináče umístěnou třeba klávesnici, hacker dokáže odposlouchávaný zvuk přeložit do textu. V sekundě může získat informaci o kreditní kartě, heslech a dalších soukromých informacích.

V Internetu věcí jsou běžně používaná zařízení jako je tiskárna nebo lednice připojená k internetu. Uživatelé ale často používají původní hesla od prodejců nebo je sami zapomínají měnit. Není ani výjimkou, že heslo ke své wifi nebo bezpečnostní kameře vůbec nemají.

„Většinou kamery mají nejen kameru, ale také zvuk. To znamená, že útočník může člověka odposlouchávat a sledovat. Může zjistit například kdy jede na dovolenou, pokud se chce dostat do domácnosti,“ vysvětlil problematiku expert.

Svět chytrých zařízení, které člověk může ovládat například pomocí aplikace v telefonu, je přitom podle expertů budoucnost technologie. Podle statistik vznikne do roku 2025 celosvětově 75 miliard IoT zařízení.

„Spousta lidí má chytrou televizi, máme chytré hodinky. Ale v budoucnosti to bude lednička, bude to zámek do dveří, bude to termostat nebo osvětlení. To všechno jsou zařízení, která nám budou doma poskytovat komfort,“ řekl Michal Pěchouček, technický ředitel Avastu.

S komfortem je ale nutné počítat také se zranitelností. Podle zjištění Avastu, který zkoumal 250 tisíc českých domácností, je 85 % domácích routerů zranitelných. K tomu 42,4 % českých digitálních domácností má alespoň jedno zranitelné zařízení, čímž ohrožuje všechny v ní. Mezi ty nejslabší zařízení patří tiskárny, síťová úložiště (NAS) a bezpečnostní kamery. Těch nezabezpečených jsou v republice tisíce.

Reklama

Doporučované