Hlavní obsah

Ledovce v Grónsku tají rychleji, než se čekalo. Vědci objevili důvod

Co stojí za rychlejším táním ledovců v Grónsku? (video: darksnow.org).Video: Jakub Říha

 

Reklama

V Grónsku je k vidění tmavý sníh. Kromě nečistot, které se zde usazují, ho tvoří i porost řas. Tmavá barva pak urychluje tání.

Článek

Na ledových pláních Grónska vědci pozorují zajímavý jev. Největší ledovec severní polokoule se barví do černa. K tmavnutí přispívají řasy, které zde rostou (více ve videu nad článkem).

Jejich tmavěčervené až černé zbarvení je způsobeno pigmentem. „Používají ho k ochraně před intenzivnm slunečním zářením,” říká Marek Stiber z Přírodovědecké katedry Univerzity Karlovy, který je před několika lety v Grónsku zkoumal.

Množství řas je závislé na teplotách v období tání. Protože nerostou ve sněhu, jejich růst začíná až poté, co se oteplí. Ke své existenci potřebují tekutou vodu a světlo. Díky tomu jsou schopné provádět fotosyntézu.

Video: Ledový příkrov grónského ledovce odhalil bohatý ekosystém.

Ledový příkrov grónského ledovce odhalil bohatý ekosystémVideo: AP

Tmavá barva více pohlcuje sluneční záření, a tak řasy urychlují tání grónského ledového příkrovu, jelikož se rychleji zahřívá. V důsledku tání se podle vědců významně zvyšuje hladina oceánů, přiznávají ale, že přesná čísla a dostatečné množství měření nemají k dispozici.

Video: Od Antarktidy se odlomil obří ledovec velký jako Moravskoslezský kraj.

Ledovec se vzdaluje od Antarktidy.Video: AP

Reklama

Související témata:

Doporučované