Hlavní obsah

Ledovka může v pondělí ráno přijít znovu. Vánoční týden odstartuje kalamita

 

Reklama

Jak bude na Štědrý den? Meteorologové upřesnili svou předpověď.

Článek

První ledová kalamita této zimní sezóny uvěznila v neděli na dálnicích především ve středních Čechách stovky lidí, na několika místech ledovka způsobila hromadné havárie, při nichž dva lidé přišli o život a několik dalších utrpělo zranění.

Český hydrometeorologický ústav varoval, že také v noci z neděle na pondělí a v pondělí ráno se mají obyvatelé středních Čech a v horských oblastech připravit na opakování nedělního scénáře.

Ledovka udeří i v pondělí, kdy se teploty budou pohybovat jen těsně pod nulou a na vozovkách a chodnících bude velmi kluzko.

Začíná vánoční týden. Jak bude na Štědrý den? Poslechněte si předpověď od meteorologa:

Jak bude o Vánocích?

Ve středních Čechách dokonce dopravní policie vyzvala řidiče, aby odložili svou cestu, pokud to není nutné.

Pro následující už vánoční týden meteorologové počítají s podobným charakterem počasí, tedy při kterém mohou snadno namrzat silnice.

Předpověď na pondělí

Opět kolem nuly

Zataženo nízkou oblačností, mlhavo. Ojediněle slabé sněžení nebo

mrznoucí mrholení. Na horách místy, jinde jen ojediněle skoro jasno.

Nejvyšší teploty -1 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem +1 °C. Mírný

vítr.

Není to pro prosinec něco úplně neobvyklého, přesto námraza evidentně v neděli zaskočila mnoho motoristů. Nejhůře dopadli ti, kteří ráno jeli po dálnici D1 a dostali se do hromadné havárie 17 aut. Tady zemřela jedna žena a dálnice byla uzavřena několik hodin ve směru na Brno. Na místě zasahoval i vrtulník.

Už v neděli dopoledne mluvčí středočeské policie apelovala na řidiče, aby nevyjížděli. Silnice v regionu pokryla ledovka.

V třísetmetrovém úseku D1 postupně do sebe narážela osobní i nákladní auta. Nedaleko odtud, na sjezdu na Mirošovice, se později stala další nehoda osobního auta a kamionu.

Nejhorší situace pokud jde o počasí byla podle mluvčí u Českého Šternberka, kde se také odehrála druhá smrtelná nehoda na D1. Srazily se tam osobní auto, dodávka a nákladní vůz. Řidiče kamionu, který označoval místo nehody, srazilo projíždějící auto.

Kromě D1 sněžilo také v celém okrese Benešov a Příbram, na Pražském okruhu, na dálnici D11, D4, D5 a v části okresu Mladá Boleslav, Nymburk, Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Rakovník, Praha-východ i Praha-západ, hlásili silničáři.

Podívejte se, co se stalo při otevírání dálnice D8 do Německa:

D8.

Reklama

Doporučované