Hlavní obsah

Na ledovce se za den stalo 60 nehod. Dramatické záběry neovladatelného vozu v Kraslicích

Auto se řítí po ledové vozovce. Jednu z ranních scén v Karlovarském kraji zachycují záběry hasičů.Video: Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje

 

Reklama

aktualizováno •

Mrznoucí déšť komplikuje dopravu od dnešního rána v celém Karlovarském kraji. Meteorologové doporučují lidem nevycházet a nevyjíždět. Stupeň nebezpečí výstrahy před ledovkou zvýšili na extrémní. Ledovka způsobila na západě Čech desítky nehod.

Článek

Navzdory teplotám nad nulou je na silnicích na západě Čech stále ledovka, záchranáři nadále vyjíždějí k nehodám. Lidé by zde neměli vycházet a vyjíždět, varovali odpoledne meteorologové. Stupeň nebezpečí výstrahy před ledovkou zvýšili na extrémní, platí do sobotního rána. V Karlovarském a Plzeňském kraji kvůli ledovce od rána bouraly desítky aut, nehody si vyžádaly několik zranění.

Stav, v jakém byly a někde ještě jsou silnice v regionu, ilustruje video pořízené hasiči v Kraslicích. Na záběrech je patrné, jak se osobní vůz neovladatelně řítí z mírného kopce, dokud se nezastaví o jiný.

Od rána policie eviduje více než 60 nehod a počasí se srážkami a teplotami kolem nuly stále trvá. Některé silnice v kraji už kvůli tomu nejsou sjízdné, uvedla v pátek odpoledne pro ČTK policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

„Vzhledem ke stále špatným povětrnostním podmínkám jsou některé úseky silnic nesjízdné. Jde například o Habartov, Kaceřov, Horní Částkov, Bukovany, dále Chodov, Vintířov, Tatrovice Mezihorská a Jindřichovice," uvedla Krejčí.

Řidiči by měli být na silnicích stále opatrní

Velmi nebezpečná je situace na silnici 13 mezi Bočí a Stráží nad Ohří, na níž kvůli ledovce uvízly kamiony. Dálnice D6, kde byl provoz mezi Citicemi a Kynšperkem ve směru na Cheb na dvě hodiny uzavřen, by aktuálně měla být průjezdná, řidiči ale musejí být mimořádně opatrní.

„Venkovní teploty jsou už sice vyšší, stále to ale nestačí na to, aby ledovka ze silnic zcela zmizela a bylo možné konstatovat, že jízda je již bezpečná. Stále tak platí varování před zhoršenými podmínkami jízdy na silnicích v kraji,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kasal.

Mrznoucí déšť komplikuje dopravu od dnešního rána v celém Karlovarském kraji. Některé kopcovité úseky v kraji byly kvůli ledovce dlouhou dobu zcela nesjízdné. Bezpečně sjet nebylo možné například silnici od hřbitova do centra Lokte. Osobní nebo nákladní auta havarovala na namrzlém povrchu také u Šabiny, v Loučkách nebo u Kraslic. Kamion ráno zablokoval hraniční přejezd ve Svatém Kříži na Chebsku, provoz se tam podařilo obnovit po dvou hodinách.

V sousedním Plzeňském kraji namrzající srážky způsobily problémy zejména v okresech Tachov a Domažlice, částečně také v Plzni. Hlavní tahy včetně dálnice D5 byly před 16:00 průjezdné, na dálnici na Tachovsku se ale místy tvořily kolony. Počasí komplikuje cestu k zásahům i hasičům a záchranářům, uvedli jejich mluvčí.

Riziko ledovky je do sobotního rána na západě Čech extrémní

Meteorologové v pátek odpoledne zvýšili stupeň nebezpečí výstrahy před ledovkou na západě Čech na extrémní. Lidé by podle nich neměli vycházet ani vyjíždět autem. Ledovka se může až do sobotního rána tvořit i na jiných místech ČR, nebezpečí je tam ale nižší. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ledovka pokryla silnice v Karlovarském a Plzeňském kraji už v pátek, na řadě míst způsobila nehody nebo zastavila dopravu.

V předcházejících osmi hodinách spadlo na západě Čech až šest milimetrů mrznoucího deště. Další tři milimetry mohou ještě spadnout. Výstraha před velmi silnou ledovkou s extrémním stupněm nebezpečí platí do sobotních 09:00 pro celý Karlovarský kraj, většinu Plzeňského kraje, tři okresy v Ústeckém kraji a také na Rakovnicku.

Reklama

Související témata:

Doporučované